Skoči do osrednje vsebine

Notranja ministra Slovenije in Severne Makedonije sodelovanje ocenila kot odlično

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar danes, 11. decembra 2019, v Ljubljani gosti ministrskega kolega iz Severne Makedonije Oliverja Spasovskega.

Uvodoma sta se ministra strinjala, da so odnosi med državama odlični in prijateljski. Delegaciji sta se dotaknili procesa približevanja Severne Makedonije evroatlantskim povezavam. Minister Poklukar je ob tem izrazil obžalovanje, da se pristopna pogajanja za vstop v EU še niso začela. »Ministru sem ponovno zagotovil, da Slovenija podpira prizadevanja Severne Makedonije v procesu približevanja evroatlantskim povezavam, naše ministrstvo in policija pa bosta še naprej nudila podporo pri reformah,« je dejal Poklukar.

Poglobljeno so govorili tudi o migracijah. »S kolegom Spasovskim sva se strinjala, da je pri obvladovanju nezakonitih migracij ključnega pomena sodelovanje med državami v regiji in pretok informacij,« je povedal slovenski minister in dodal, da to »še posebej velja za delo na področju preprečevanja tihotapljenja, kjer že beležimo nekaj uspehov regionalnega sodelovanja«.

Minister Poklukar se je ob tej priložnosti zahvalil policiji Severne Makedonije za prizadevanja in delo pri preprečevanju nezakonitih migracij na balkanski migracijski poti. »Vesel sem, da slovenska policija pomaga na meji med Severno Makedonijo in Grčijo ter sodeluje pri obvladovanju migracij. Letos teče že tretje leto, odkar so slovenski policisti prisotni na meji v Severni Makedoniji, od januarja 2016 je bilo tja napotenih že 41 skupin policistov,« je poudaril Poklukar in zagotovil, da bomo z napotitvami nadaljevali tudi v prihodnje.

Policiji obeh držav dobro sodelujeta tudi na drugih področjih. Med drugim slovenski strokovnjaki v konzorciju z vodilno Slovaško sodelujejo pri twinning projektu, s katerim bodo pomagali Severni Makedoniji uskladiti nacionalni sistem za upravljanje meja z EU in schengenskimi zahtevami. »Slovenija kot država z zunanjo schengensko mejo ve in zna predstavljati schengenske standarde in jih tudi ustrezno implementirati,« je še dejal Poklukar.

Minister Spasovski je po srečanju poudaril, da je današnje srečanje izjemnega pomena za krepitev dvostranskih odnosov med ministrstvoma in policijama. »Posebej se zahvaljujem ministru in generalni direktorici policije za nesebično pomoč in podporo pri soočanju s trenutno največjim izzivom za Severno Makedonijo – migracijami,« je dejal minister Spasovski in dodal, da je rešitev le v sodelovanju in skupnih dogovorih. Sodelovanje je ključno tudi pri soočanju z največjo grožnjo današnjega časa – terorizmom.

Sloveniji sledijo kot pozitivnemu primeru na poti približevanja EU. Minister Spasovski je izrazil globoko razočaranje, ker Severna Makedonija nedavno ni dobila zelene luči za začetek pristopnih pogajanj. Kot je še dejal minister, jim to daje le še večjo motivacijo, da čvrsto stopijo po poti v EU. Ob tem pa se je zahvalil Sloveniji za vso podporo na tej poti.