Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar z nemškim ministrom Maasom o ključnih vprašanjih EU in sodelovanju v okviru tria predsedstev

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister dr. Miro Cerar se je danes na delovnem srečanju sestal z nemškim zunanjim ministrom Heikom Maasom. Srečanje je bilo namenjeno obravnavi bilateralnega sodelovanja in ključnih vprašanj v okviru Evropske unije. Na dan srečanja so partnerice tria Nemčija, Portugalska in Slovenija predale elemente svojega 18-mesečnega programa EU predsedstev Generalnemu sekretariatu Sveta EU.
Srečanje ministra dr. Mira Cerarrja z nemškim zunanjim ministrom Heikom Maasom

Srečanje ministra dr. Mira Cerarrja z nemškim zunanjim ministrom Heikom Maasom

Ministra dr. Cerar in Maas sta soglašala, da se sodelovanje med državama še naprej plodno razvija in odraža odlične dvostranske odnose. Pomembna podlaga je Strateški dialog za obdobje 2019-2021, v okviru katerega je slovenska stran nemški predala predloge projektov za implementacijo delovnega programa z različnih področij. Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med državama izvrstno tudi na multilateralnem področju, kjer delita številne sorodne poglede. Ministra sta izmenjala tudi poglede na aktualna regionalna vprašanja.

Osrednji del pogovora sta ministra namenila stanju v EU in aktualnim razpravam. Minister dr. Cerar je v luči aktualnih pogajanj o Večletnem finančnem okviru EU opozoril na pomen kohezije za enoten in trden prihodnji razvoj EU. Zavzel se je za ohranjanje širitvene perspektive Zahodnega Balkana, nadaljnje utrjevanje vladavine prava v EU ter za vključujočo razpravo o prihodnosti EU. Sogovornika sta se strinjala s pomenom nadaljnjega tesnega sodelovanja v EU, ki že uspešno poteka v formatu tria prihodnjih predsedujočih.

Srečanje ministrov je potekalo na mednarodni dan človekovih pravic, ob robu konference na visoki ravni "Uveljavljanje človekovih pravic v 21. stoletju", v okviru pobude "Zavezništvo za multilateralizem".