Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar o izzivih umetne inteligence: "Čas je za mednarodni pravni okvir, temelječ na pravicah"

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je na povabilo nemškega ministra za zunanje zadeve Heika Maasa ob današnjem mednarodnem dnevu človekovih pravic v Berlinu udeležil konference na visoki ravni z naslovom "Uveljavljanje človekovih pravic v 21. stoletju".

Minister dr. Cerar je nastopil na visokem panelu "Umetna inteligenca kot priložnost in izziv", na katerega je bil povabljen tudi v luči nedavne odločitve Generalne konference UNESCO, da bo sedež prvega globalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem Unesca v Ljubljani. Slovenija je že dlje časa dejavna na področju uvajanja umetne inteligence, kot tudi z njo povezanih izzivov na področju človekovih pravic in njene etične uporabe. Minister dr. Cerar se je zavzel za oblikovanje in sprejem dodatnih pravil, ki bodo jasno določila okvir za etično uporabo umetne inteligence ob polnem spoštovanju človekovih pravic. Poudaril je pomen izobraževanja, ki je ključno za krepitev zavedanja o izzivih umetne inteligence, pa tudi o pomenu varstva človekovih pravic na tem področju.


Konferenca je poleg umetne inteligence naslovila še vprašanja varovanja človekovih pravic v luči podnebnih sprememb, ohranjanja dosežkov na področju pravic žensk in spoštovanja človekovih pravic v gospodarstvu. Vse omenjene teme sodijo med zunanjepolitične prioritete Republike Slovenije na področju človekovih pravic in jih Slovenija v mednarodnih odnosih tudi aktivno zagovarja.


Konferenca je potekala v okviru formata "Zavezništva za multilateralizem", njen namen pa je krepitev multilateralnega sodelovanja kot podlage za mir, stabilnost in blaginjo. Vabila so prejeli izbrani zunanji ministri iz Evrope, Afrike, Azije, Severne in Južne Amerike ter Avstralije, ki po oceni gostiteljev vidno prispevajo k mednarodni promociji človekovih pravic. Na uvodni del konference so bili povabljeni tudi člani nemškega zveznega parlamenta ter visoki predstavniki mednarodnih organizacij.


Minister dr. Cerar se je ob robu konference sestal z novim kanadskim zunanjim ministrom François-Philippeom Champagneom. Sogovornika sta se strinjala z oceno o odličnih odnosih med državama. Posebej sta pozdravila sodelovanje na multilateralnem področju, vključno s prizadevanji na področju svobode medijev, in na področju varnosti v okviru zveze NATO. Strinjala sta se, da na področju gospodarskega sodelovanja obstajajo še neizkoriščene priložnosti, in se zavzela za preučitev novih možnosti za sodelovanje.