Skoči do osrednje vsebine

Yaskawa Europe podpisala pogodbo o nakupu zemljišča za razširitev pametne tovarne v Kočevju

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je danes udeležil podpisa pogodbe med Občino Kočevje in podjetjem Yaskava Europe o nakupu zemljišča za razširitev pametne tovarne z najsodobnejšo proizvodnjo robotov v Evropi. Zemljišča bodo namenjena za novo proizvodno halo elektromotorjev in elektronskih komponent. Gospodarsko ministrstvo je za ureditev komunalne opreme te industrijske cone namenila 1,5 mio evrov.

Minister Počivalšek je ob tem poudaril, da so investicije Yaskave v Sloveniji “dokaz, da na gospodarskem ministrstvu dosegamo konkretne cilje na področju internacionalizacije slovenskega gospodarstva in privabljanja tujih investicij.”

Ob tem je poudaril pomen tovrstnih investicij tako za lokalno okolje kot za Slovenijo: “Investicije podjetja Yaskawa prinašajo delovna mesta za Kočevje. Tu je trenutno 71 zaposlenih, do konca leta 2022 bo Yaskawa ustvarila 155  novih delovnih mest. To je za občino Kočevje, ki se je doslej soočala s 25 % brezposelnostjo, zelo pomembno.” S sodelovanjem Yaskawe in izobraževalnega sistema so po 17 letih v Kočevju ponovno odprli izobraževalni program strojnega tehnika, za katerega je veliko zanimanja. S tem ustvarjamo konkretne priložnosti za mlade in visoko izobražene ljudi in ustvarjamo kader po meri trga.

»Tovrstne investicije pa Slovenijo postavljajo na svetovni zemljevid najsodobnejše robotike. S tem prinašajo v Slovenijo znanje pametnih tovarn, saj je grajena po viziji Industrija 4.0, visoka tehnologija pa prinaša dodano vrednost na zaposlene v Sloveniji,« je dodal minister. Investicije Yaskawe utrjujejo gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Japonsko, poleg tega pa so pomembne tudi za druge potencialne investitorje v Slovenijo. »So močno sporočilo potencialnim tujim investitorjem, da Slovenija zagotavlja stabilno, spodbudno in razvojno naravnano okolje za investicije – zaradi ugleda investitorja v svetu in njegovega porekla. Japonska namreč velja za sinonim kakovosti in visoke tehnologije,« je pojasnil minister Počivalšek.

Leta 2017 je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podjetju Yaskawa Europe odobrilo finančno spodbudo za investicijo v prvo fazo pametne tovarne z najsodobnejšo proizvodnjo robotov v Evropi. Celotna investicija je stala 24,7 milijonov evrov, država pa je prispevala 5,7 milijonov evrov oz. 23% celotne investicije. Podjetje Yaskawa uresničuje zaveze za investicijo v prvi fazi. Prvi roboti so bili izdelani v januarju letos, v fazi poskusne proizvodnje do konca leta pa jih bo že predvidoma 1.400. Enako velja za ustvarjanje novih delovnih mest.

Današnji podpis pogodbe za nakup zemljišča za novo proizvodno halo elektromotorjev in elektronskih komponent pomeni nov korak tako za podjetje, občino kot državo. Podjetje Yaskawa namerava v drugi fazi investirati dodatnih 20-30 mio evrov. Predvidena investicija naj bi ustvarila še dodatnih 200 do 250 novih delovnih mest.

Trgovinska menjava med Japonsko in Slovenijo je lani znašala dobrih 220 milijonov EUR (+ 1,6 % glede na leto 2017), od tega smo izvozili 128 milijonov EUR (- 8 %) ter uvozili 92 milijonov EUR (+ 9,4 %). Slovenska podjetja so imela na Japonskem za 1,3 milijona EUR naložb (+ 18 %). Japonskih naložb v Sloveniji pa je bilo za 41 milijonov EUR (- 36 %) glede na državo investitorja oz. kar 340 milijonov EUR glede na izvorno državo lastništva.

Japonska je poleg regije DACH, Italije in ZDA uvrščena med prioritetne trge za privabljanje tujih neposrednih investicij na podlagi močnega zanimanja in potenciala za bodoče projekte ter zaradi aktivnega investicijskega okolja na področjih IKT in robotike, tj. sektorjev, ki imata strateški pomen za nadaljnji razvoj slovenskega gospodarstva in globalno pozicioniranje Slovenije.