Skoči do osrednje vsebine

Premier Šarec: Sodelovanje slovenskih vojakov v misijah v BiH pomembno prispeva k ohranjanju miru in stabilnosti v regiji

Predsednik vlade Marjan Šarec se danes in jutri z delegacijo mudi na dvodnevnem obisku v Bosni in Hercegovini ter na Kosovu. Prvi dan se je srečal s pripadniki slovenskega kontingenta v BiH, ki delujejo v okviru operacije EUFOR Althea in Natovega poveljstva Sarajevo.

Izmenjali so stališča o varnostnih in splošnih razmerah na operativnem območju ter v širši regiji, o stanju v operacijah ter nadaljnjem sodelovanju Republike Slovenije v njej.

Srečal se je tudi s poveljnikom sil EUFOR Althea, avstrijskim generalmajorjem Reinhardom Trischakom, in poveljnico Natovega poveljstva Sarajevo, ameriško brigadirko Marti J. Bissell.

Predsednik vlade je po srečanju poudaril, da sta obe poveljstvi pohvalili prispevek slovenskih sil. Sodelovanje slovenskih vojakov v obeh misijah je zelo dobro in pomembno prispeva k ohranjanju miru in stabilnosti v regiji. EUFOR in NATO s svojo prisotnostjo omogočata, da se vojska BiH postavi na svoje noge in postane kompatibilen člen, ohranjata stabilnost ter preprečujeta eskaliranje nepredvidenih situacij v regiji.

Sogovorniki so se strinjali, da morata EU in NATO tudi v prihodnje ostati zavezana podpori BiH ter celotnemu Zahodnemu Balkanu, v skladu s tem pa Republika Slovenija zagovarja ohranitev prisotnosti vojaških sil, saj imajo te še vedno ključno varnostno in stabilizacijsko vlogo v teh državah.

Slovenija sodeluje v različnih mirovnih operacijah in misijah v BiH od leta 1997.