Skoči do osrednje vsebine

Ozaveščanje mladih o mednarodnem dnevu spomina na žrtve genocida in preprečevanje genocida

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
9. decembra obeležujemo Mednarodni dan spomina na žrtve genocida in preprečevanje genocida, ki ga je na pobudo Armenije leta 2015 soglasno razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Na ta dan leta 1948 so Združeni narodi sprejeli Konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, prvega dokumenta, ki je pomembno vplival na preprečevanje in zatiranje dejanj genocida. Namen obeleževanja je poleg spomina na žrtve tudi ozaveščanje o tej konvenciji ter preprečevanje procesov, ki lahko vodijo do množičnih grozodejstev.

Leta 2005 je bilo na Vrhu svetovnih voditeljev v OZN sprejeto mednarodno načelo “odgovornost zaščititi”, ki govori o odgovornosti držav, da zaščitijo svoje prebivalstvo pred najhujšimi grozodejstvi po mednarodnem pravu ter o odgovornosti mednarodne skupnosti, da jim pri tem pomaga. Grozodejstva zajemajo najhujše oblike hudodelstev: genocid, hudodelstva zoper človečnost, vojna hudodelstva ter etnično čiščenje. Slovenija je sodelovala pri oblikovanju tega načela in je med njegovimi vidnejšimi podpornicami, saj gre za eno od njenih zunanjepolitičnih prioritet, prav tako kot promocija univerzalnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter vladavina prava.


Ministrstvo za zunanje zadeve RS je ta dan obeležilo v sodelovanju s Fakulteto za socialno delo v Ljubljani z dogodkom ozaveščanja za mlado generacijo, ki govori o izkušnjah iz preteklosti in aktualnih tveganjih. Namen ozaveščanja je, da se tragične izkušnje iz preteklosti ne bi nikoli več ponovile.

Več informacij