Skoči do osrednje vsebine

Na Svetovnem vrhu izobraževalne industrije o poučevanju v dobi podatkov

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V Talinu je 9. in 10. decembra Svetovni vrh izobraževalne industrije (GEIS). Gre za ustvarjanje platforme med ministri za izobraževanje, ključnimi predstavniki izobraževalne industrije in učitelji, pri čemer ima mediacijsko vlogo OECD. Dogodek je namenjen tudi izmenjavi pogledov na to, kako lahko izobraževalne tehnologije pomagajo pri izboljševanju učinkovitosti in kakovosti šolskih sistemov. Odvija se pod naslovom poučevanje v dobi podatkov. Na Svetovnem vrhu je tudi državna sekretarka Martina Vuk.

Podatki ponujajo ogromen potencial za preoblikovanje izobraževanja. S tehnološkim napredkom so postali vir in podlaga za razvoj orodij, ki podpirajo učitelje in izobraževalni sistem ter njegov razvoj. Analiza podatkov s pomočjo orodij, kot je umetna inteligenca, omogoča boljšo optimizacijo procesov in odločitev, inovacije in napovedovanje/predvidevanje prihodnjih dogodkov.

Ta trend je globalen in ima ogromen potencial na številnih področjih, vključno z izobraževanjem, je poudarila državna sekretarka. Obenem pa opozorila, da je ključno postaviti meje glede zbiranja in obdelave podatkov. Pri tem je potrebno zasledovati enake možnosti za vsakega otroka.

Ob robu konference se je državna sekretarka srečala še z direktorjem direktorata za izobraževanje OECD Andreasom Schleicherjem, ki je odgovoren tudi za raziskavo PISA, ter z gostiteljico Svetovnega vrha, estonsko ministrico za izobraževanje, Mallis Reps.