Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Pikalo postal član Komisije za trajnostni razvoj širokopasovnih povezav

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Podpredsednik Vlade Republike Slovenije in Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je bil potrjen za člana Komisije za trajnostni razvoj širokopasovnih povezav (Broadband Commission for Sustainable Development), ki sta jo ustanovila UNESCO in Mednarodna telekomunikacijska zveza – ITU. Člane Komisije sestavljajo predstavnice in predstavniki vodilnih podjetij v industriji, vlad, mednarodnih organizacij in akademskih ustanov, ki se ukvarjajo z razvojem širokopasovnih povezav.

Dr. Pikalo je ob potrditvi za člana Komisije povedal, da si bo ''za doseganje ciljev Komisije in njen nadaljnji uspešni razvoj, prizadeval s svojimi izkušnjami in znanjem. Komisija za trajnostni razvoj širokopasovnih povezav je v prvem desetletju delovanja dosegla polovico zastavljenega cilja, ko je povezala več kot polovico svetovnega prebivalstva s širokopasovno povezavo. Večji izziv pa jo še čaka z uresničitvijo končnega cilja, ki je: zagotoviti vsem prebivalcem sveta dostop do širokopasovne povezave. Da bi to dosegli, bo potrebno upoštevati medgeneracijske, spolne, družbene in socialne vrzeli, ki predstavljajo dodatno oviro pri uresničevanju zastavljenega načrta.

Slovenija bo tudi globalno zagovarjala uporabo prosto dostopnih izobraževalnih virov, saj predstavljajo javno dobro, naslavljajo mnoge izzive, po drugi strani pa znižujejo potrebne stroške za zagotavljanje ustreznega dostopa do znanja in hkrati predstavlja tudi eno od oblik varne rabe interneta.''

Imenovanje slovenskega ministra za člana Komisije za trajnostni razvoj širokopasovnih povezav, ustanovitev Mednarodnega centra za umetno inteligenco in otvoritev superračunalnika v Mariboru potrjujejo, da si Slovenija vedno bolj utrjuje položaj med vodilnimi državami na področju digitalizacije in novih tehnologij, kar prinaša nove priložnosti za slovenske raziskovalke in raziskovalce, izobraževalne institucije in slovenska podjetja.