Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar z italijanskim ministrom Di Maiom za krepitev sodelovanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V okviru obiska v Rimu se je danes minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar sestal z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Luigijem Di Maiom. Ministra sta se zavzela za krepitev tako dvostranskih odnosov kot sodelovanja v evropskem in regionalnem okviru. Minister dr. Cerar je izpostavil tudi pričakovanja slovenske narodne skupnosti glede zastopstva v italijanskem parlamentu in vrnitev Narodnega doma v Trstu.

Minister dr. Cerar je kot pomemben okvir medsebojnega sodelovanja na področjih infrastrukture, okolja, kmetijstva, izobraževanja in znanosti ter policijskega sodelovanja izpostavil Koordinacijski odbor ministrov med Slovenijo in Italijo. Z ministrom Di Maiom sta se dogovorila, da bo naslednje, 7. zasedanje, potekalo v prihodnjem letu v Rimu. Minister dr. Cerar je poudaril pomen gospodarskega sodelovanja, pri čemer je Italija z 8,4 mrd evrov blagovne menjave v lanskem letu drugi najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije ter na 5. mestu po obsegu tujih neposrednih investicij v Slovenijo.

V pogovoru sta ministra namenila pozornost tudi obema manjšinama. Strinjala sta se, da je skrb za obe narodni skupnosti pomembna za krepitev vezi med državama in narodoma. Minister dr. Cerar je izrazil zadovoljstvo nad potekom dialoga med italijansko vlado in slovensko narodno skupnostjo, predvsem o pripravah na obeležitev stoletnice požiga Narodnega doma prihodnje leto ob prisotnosti obeh predsednikov republik. Minister Di Maio je zagotovil, da bo italijanska stran naredila vse potrebne korake za vrnitev Narodnega doma slovenski narodni skupnosti. 

Sogovornika sta v nadaljevanju izmenjala poglede na aktualna migracijska vprašanja. Minister dr. Cerar je predstavil razmere na zahodnobalkanski poti in ukrepe, ki jih Slovenija izvaja tako na zunanji schengenski meji kot tudi z napotitvami policistov v Srbijo in Severno Makedonijo. Kot primer učinkovitega soočanja z nezakonitimi migracijami sta sogovornika poudarila skupne policijske patrulje.  Zavzela sta se za evropske rešitve, ki morajo vključevati okrepljeno varovanje zunanjih meja Evropske unije, reformo azilne zakonodaje in sodelovanje s tretjimi državami.

Ministra sta potrdila sorodnost stališč glede širitve Evropske unije na Zahodni Balkan. Strinjala sta se, da je nujno potrebno nadaljevati proaktivno širitveneno politiko. Izrazila sta pričakovanje, da bo novoimenovana Evropska komisija zagotovila kredibilnost širitvene perspektive za države v regiji, hkrati pa namenila posebno pozornost gospodarskemu razvoju, krepitvi institucij, vključno z vladavino prava, s čimer bo olajšan proces vključevanja v evropske integracije.