Skoči do osrednje vsebine

V Albanijo napotili Slovenske strokovnjake za oceno poškodovanosti objektov v okviru strokovne ekipe EU za civilno zaščito

Kot pomoč Albaniji ob potresu sta bila v sredo, 4. 12. 2019, v Tirano napotena strokovnjaka Civilne zaščite Republike Slovenije s področja ocene poškodovanosti objektov Egon Milost in Tomaž Pazlar.

Strokovnjaka je Slovenija nominirala na podlagi zaprosila albanskih oblasti na dvostranski ravni in prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Delovala bosta v okviru 10-članske strokovne ekipe EU za civilno zaščito, ki bo nadomestila prvotno enoto, napoteno v Albanijo prejšnji teden. Dve ključni nalogi strokovne ekipe EU bo podpora albanskim oblastem pri koordinaciji  in razdeljevanju mednarodne pomoči ter pri ocenjevanju poškodovanosti objektov. 
 
Slovenska strokovnjaka bosta skupaj s kolegi iz Italije in Grčije odgovorna za podporo lokalnim oblastem pri koordinaciji in izvedbi ocene poškodovanosti objektov in sodelovanje pripravi poročila o posledicah potresa. Napotitev bo predvidoma trajala od 4 do 10. decembra 2019 z možnostjo podaljšanja.

Slovenska strokovnjaka sta zaposlena v Zavodu za gradbeništvo Slovenije, Tomaž Pazlar je strokovnjak s področja lesenih konstrukcij, Egon Milost pa s področja gradbenih (betonskih) konstrukcij.

Ocenjevanje škode po potresu v Albaniji. | Avtor: DG ECHO