Skoči do osrednje vsebine

Prizadevanja za interese slovenskih dobaviteljev in zaposlenih v Mercatorju

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je danes srečal s predstavniki banke Sberbank, ki je največji lastnik Skupine Fortenova, in sicer Maksimom Poletaevim in Sergejem Volkom. Sestanek je bil namenjen iskanju rešitev, ki bi ob morebitnem prenosu Mercatorja na Skupino Fortenova zagotovil slovenskim dobaviteljem enakopravno obravnavo z drugimi dobavitelji pod konkurenčnimi pogoji in v skladu z veljavno zakonodajo.

Na sestanku je bilo dogovorjeno, da si bo Skupina Fortenova skupaj z Mercatorjem prizadevala najti ustrezno vsebino sporazuma in ga skleniti s slovenskimi dobavitelji do konca leta.

Minister Počivalšek se je ob tem odzval tudi na domnevno prijavo ministra Evropski komisiji s strani Fortenove in Agrokorja: »Informacijo sem danes izvedel iz medijev in je ne morem komentirati. Lahko le povem, da v nobenem primeru ne jaz ne vlada ne posegamo v prenos Mercatorja na Fortenovo.«

»V Sloveniji velja vladavina prava, institucije delujejo samostojno in neodvisno. To moramo spoštovati vsi,« je bil jasen minister in poudaril, da se država zaveda zelo omejenih pristojnosti, ki jih ima v tem primeru, saj je družba Mercator sedaj v privatni lasti. »Kot politiki pa imamo vso odgovornost, da glasno opozorimo na pomen Mercatorja v slovenskem prostoru. Zato si ves čas prizadevamo za slovenske interese, za dobro družbe Mercator, njenih zaposlenih in dobaviteljev. Karkoli drugega bi bilo neodgovorno.«

V vseh dosedanjih pogovorih tako s predstavniki Mercatorja in Skupine Fortenova kot tudi njenim največjim lastnikom, banko Sberbank, je slovenska stran predlagala, da bi bili slovenski dobavitelji v okviru nove družbe Fortenova obravnavani enakopravno z drugimi dobavitelji pod konkurenčnimi pogoji in v skladu s konkurenčno in drugo področno zakonodajo.

Minister je poudaril, da si slovenska stran sicer želi, da se Agrokor prestrukturira na način, da bo nova družba Fortenova postala uspešno podjetje in bo omogočila tudi Mercatorju, da bo rasel in se razvijal.

Skupino Fortenova mora za prenos Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo izpolniti določene pogoje, ki jih narekuje zakonodaja: pridobiti mora soglasje varuha konkurence in soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja.

Mercator je sistemsko pomembna družba v Sloveniji, ker zaposluje več kot 10.000 ljudi, ustvari 1,5 mrd EUR prometa in od slovenskih dobaviteljev odkupi za več kot 0,5 mrd EUR na leto.