Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na ministerialu OVSE v Bratislavi: Ni demokracije brez svobodnih medijev.

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miro Cerar se danes udeležuje otvoritvenega zasedanja 26. Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Srečanje gosti slovaški zunanji minister Miroslav Lajčák kot predsedujoči OVSE v letošnjem letu. Zasedanje se bo zaključilo v petek, 6. decembra.

Ministrskega zasedanja OVSE se na visoki ravni udeležujejo delegacije sedeminpetdesetih sodelujočih držav, enajstih partnerskih držav OVSE iz sredozemske in azijske regije ter predstavniki avtonomnih institucij OVSE in številnih drugih mednarodnih organizacij. Zasedanje je osredotočeno na razpravo o reševanju konfliktov v OVSE regiji, še posebej na konflikt v Ukrajini, v zvezi s katerim bo 9. decembra 2019 v Parizu potekal vrh Normandijskega formata, ter o ostalih aktualnih vprašanjih evropske varnosti. Na otvoritvenem delu dogodka sta udeležence poleg slovaškega gostitelja, zunanjega ministra Slovaške Miroslava Lajčáka, nagovorila še generalni sekretar OVSE Thomas Greminger in predsednik Parlamentarne skupščine OVSE George Tsereteli.

Minister dr. Cerar je v svojem nastopu na plenarnem zasedanju uvodoma podaril podporo Slovenije učinkovitemu multilateralizmu. Prepoznati je potrebno vlogo OVSE v širši mednarodni skupnosti in se ponovno zavezati k obstoječim zavezam OVSE skozi dialog in medsebojno zaupanje. Vse sodelujoče države je pozval, da ne odstopajo od mednarodnih sporazumov in zavez, ki so temelj evropske in evro-atlantske varnosti, pri čemer je posebej izpostavil Pogodbo o konvencionalnih oboroženih silah v Evropi ter Sporazum o odprtem nebu.

V zvezi s konfliktom v Ukrajini je minister dr. Cerar izrazil upanje, da bodo strani v sporu konstruktivno sodelovale na prihajajočem srečanju Normandijskega formata, s ciljem napredka pri implementaciji dogovorov iz Minska. Na tem mestu je izpostavil velik pomen prisotnosti in dela OVSE v Ukrajini.

Nadalje je poudaril vlogo OVSE pri podpori in izboljšanju demokratičnih procesov, še posebej v okviru OVSE institucij in terenskih misij. Opozoril je na pomen svobode medijev, ki so za državljane pomembno orodje za sprejemanje premišljenih odločitev v delujočih demokratičnih družbah. Pozval je k javni razpravi z namenom okrepitve dojemanja medijev kot javne dobrine, k čemur lahko s svojimi instrumenti pomembno prispeva prav OVSE.

Slovenija se je pridružila pozivu predsedujočega OVSE in ministra za zunanje zadeve Slovaške Lajčáka k dialogu in izpolnjevanju obstoječih zavez OVSE.

Minister dr. Cerar se je udeležil tudi delovnega kosila zunanjih ministrov, ki ga je gostil minister Lajčák in je potekalo pod naslovom "Ponovna zaveza k OVSE – zavzemanje za regionalno varnost".

Uradne slike