Skoči do osrednje vsebine

5. decembra obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva

Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine z resolucijo leta 1985. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljstva.

Prostovoljsko delo je v Sloveniji močno prisotno v družbi, pomaga nam pri reševanju družbeno socialnih problemov in odkrivanju težav ter posameznikov, ki padejo skozi vrzeli v sistemu. Prostovoljstvo je priložnost za aktivno odzivanje državljanov na družbene probleme, nove potrebe, velike spremembe in naravne nesreče. Poveže ljudi na lokalnem in nacionalnem nivoju ter prispeva k večjemu občutku varnosti v skupnosti. S pomočjo prostovoljcev in prostovoljskega dela se uresničujejo vrednote solidarnosti, strpnosti in medsebojnega razumevanja.

V Sloveniji skorajda ni nevladne organizacije, ki v svoje delo ne bi vključevala prostovoljcev. Po Skupnem poročilu o prostovoljstvu v Republiki Slovenij za leto 2018 je bilo skupno število evidentiranih prostovoljcev več kot 244 tisoč, opravili pa so 9.9 mio ur prostovoljnega dela ali glede na ocenjeno vrednost več kot 98 milijonov evrov prostovoljskega dela.

Ministrstvo za javno upravo se zaveda velikega pomena prostovoljstva, zato v okviru svojih politik podpira mrežo prostovoljskih organizacij, Slovensko filantropijo. Slovenska mreža prostovoljskih organizacij je mednarodni dan prostovoljstva obeležila na 12. kongresu prostovoljstva na temo »Merjenje učinkov prostovoljskega dela«, ki je potekal prav na Mednarodni dan prostovoljstva, 5.  decembra 2019, v Hiši evropske unije v Ljubljani.

Na kongresu so bile predstavljene zanimive prakse merjenja učinkov prostovoljskega dela, ki jih uporabljajo nekatere organizacije. Udeležence je med drugimi nagovorila tudi Erika Lenčič Stojanovič, vodja Službe za nevladne organizacije, ki je predstavila doprinos Zakona o prostovoljstvu in Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva.