Skoči do osrednje vsebine

Praznujemo 15-letnico Inšpektorata RS za notranje zadeve

V Ministrstvu za notranje zadeve smo danes, 4. decembra 2019, pripravili slovesnost ob 15-letnici delovanja Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve, ki od leta 2004 deluje kot organ v sestavi Ministrstva za notranje zadeve.

Slovesnost je z nagovorom odprl glavni inšpektor Mitja Perko, ki je na kratko opisal razvoj dela inšpektorata, ki se je v 15 letih spreminjalo in dopolnjevalo. Gre za vsebinsko različna področja, od zasebnega varovanja, detektivske dejavnosti, do nadzora orožja in pirotehnike, varnosti na smučiščih, nadzora tajnih podatkov, delovanja avtošol, volilne zakonodaje itd. Pogled v preteklost je pokazal, da delo nikoli ni bilo enostavno, precej je bilo izzivov na različnih področjih. »A kljub temu smo skupaj premagali še tako težke izzive, s katerimi smo se srečevali, zato mi je v posebno čast, da odgovorno in s ponosom priznavam, da smo se uspešno soočili z vsemi izzivi, ob tem pa smo v vseh teh letih izboljšali medsebojne odnose, okrepili organizacijsko strukturo, dosegli strokovno rast, kar se kaže pri potrditvi naših odločitev na sodiščih, s tem pa smo ustvarili pravno prakso, ki je prej niti ni bilo,« je poudaril glavni inšpektor in dodal, da so med poglobljenimi vsebinskimi pregledi inšpekcijskih nadzorov opazili tudi ohlapnost določene zakonodaje, zato so podali tudi predloge za spremembe. V prihodnosti si bodo po besedah glavnega inšpektorja Perka še naprej prizadevali za hitro odzivnost, zakonito in strokovno delo, proaktivno delovanje, odpravo birokratskih ovir in medsebojno spoštovanje in zaupanje, osredotočenost na dejanske probleme v praksi. »S tem inšpektorat ostaja temelj zagotavljanja visoke stopnje varnosti v naši državi,« je sklenil glavni inšpektor, ki se je na koncu zahvalil vsem sodelavkam in sodelavcem za predanost, trud in pripadnost.

Uslužbence inšpektorata in druge visoke goste ministrstva je nato nagovoril še minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. »Pisana paleta področij od vsakega inšpektorja zahteva široko poznavanje zakonov, predpisov in pravilnikov. Zahteva torej izdelano, odločno in kompetentno osebo, ki trdno stoji za svojimi odločitvami in se v polnosti zaveda svojega pomembnega poslanstva. Zadovoljen sem, da take ljudi danes vidim pred seboj. In tega ne govorim kar tako, ker se lepo sliši. V to sem trdno prepričan,« je minister pohvalil delo inšpektorjev in nadaljeval, »odkar sem minister za notranje zadeve, sem z vami vselej odlično sodeloval«. Minister je izrazil tudi visoko zaupanje v delo glavnega inšpektorja in inšpektorata nasploh: »Rešitve, ki ste mi jih predlagali, so bile tehtne in preudarne. Nekaj zahtevnih zadev in odmevnih primerov ste reševali v tem mandatu, a niti enkrat ni bilo dvoma v vaše delo, strokovnost in profesionalnost. Profesionalna obravnava zadev vsakemu inšpektorju prinese optimalen in zakonsko podprt rezultat. Na moje zahteve ali vprašanja vedno ponudite argumentirane, natančne in nedvoumne odgovore.«

Po ministrovih besedah so uslužbenci inšpektorata »pomemben člen v ustroju našega ministrstva in s svojim uspešnim delom bistveno pripomorejo k še višji stopnji varnosti v državi«. Z nadzori, različnimi ukrepi, pa tudi s predlogi in pobudami za spremembe in dopolnitve predpisov inšpektorat prispeva k razvoju in izboljšanju varnostne situacije v Sloveniji. To nenazadnje dokazuje tudi izjemna rast odločitev inšpektorata, ki jih drugostopenjski organ oziroma sodišče potrdi, ta je v zadnjih letih dosegla kar 85 odstotkov.

»Z velikim zadovoljstvom se tako lahko ozremo na pozitivne rezultate, ki ste jih dosegli v teh letih in ponosni smo nanje. V Ministrstvu za notranje zadeve vaše delo izredno spoštujemo in cenimo in vam želimo, da se s skupnim sodelovanjem, izmenjavo znanj in izkušenj pogumno spopadete z vsemi izzivi, ki vas čakajo v prihodnje. Tudi zaradi vašega dobrega dela, je Slovenija varna država,« je še dodal minister in se ob koncu zaposlenim v inšpektoratu zahvalil za profesionalno in predano delo.