Skoči do osrednje vsebine

Ta veseli dan kulture obeležujemo tudi v MNZ in Policiji

Danes, 3. decembra 2019, je Ta veseli dan kulture, dan, ko se na široko odprejo vrata slovenskih kulturnih ustanov, muzejev, galerij, gledališč, knjižnic. To je dan, ki je z leti prerasel v množičen kulturni dogodek in veselo praznovanje Prešernovega rojstnega dne. Tudi pri nas, v Ministrstvu za notranje zadeve in Policiji, danes na Kotnikovi in v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Mednarodnim grafičnim likovnim centrom. Dogodka sta se udeležila tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalna direktorica policija mag. Tatjana Bobnar, ki sta zbrane nagovorila.

»Zelo sem vesel, da smo danes tukaj v bodočih prostorih, v katere bomo preselili Muzej slovenske policije iz Tacna. V policijskem muzeju se spominjamo skoraj 100-letne zgodovine muzeja, predvsem pa razvoja slovenske policije. In ta je neizmerna. Če pogledamo samo v čas pred 30. leti, v nastanek naše države, in danes, vemo, da smo prehodili neverjetno pot. Želim si, da muzej dobi sodobne prostore v centru našega glavnega mesta,« je povedal minister Poklukar. Ob tem je izpostavil, da poleg Muzeja slovenske policije v policiji deluje tudi druga kulturna enota, to je vrhunski Policijski orkester, »na katerega sem tudi sam kot amaterski glasbenik, godbenik zelo ponosen«.

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar je dejala, da imata policijsko poslanstvo in kultura veliko skupnega. »Kultura je tisto, kar nas dela človeške – širi nam znanja in obzorja, privzgaja vrednote ter spodbuja k sprejemanju novega in drugačnega. Vse to nas dela spoštljivejše in strpnejše do drugih. To pa je za opravljanje poklica policista temeljno.« Tako kot kultura vpliva na policijo, tudi policija dodaja svoj košček v mozaik slovenske kulturne dediščine. »Že naši predhodniki so vedeli, da se podoba in ugled institucije gradita tudi skozi netipične policijske enote, ki gradijo mostove med ljudmi

Današnji dogodek se je nadaljeval z odprtjem treh razstav: Od orožnika do policista, 70 let Policijskega orkestra in Kulturna dediščina Kotnikove 8.