Skoči do osrednje vsebine

Dobrih osem milijonov evropskih sredstev za naložbe v raziskovalno infrastrukturo

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
V Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organu upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, smo izdali odločitve o finančni podpori za tri projekte razvoja raziskovalne infrastrukture za mednarodno konkurenčnost slovenskega RRI prostora, in sicer RI-SI-LifeWatch, RI-SI-EATRIS in RI-SI-ELIXIR. Evropski sklad za regionalni razvoj bo za vse tri projekte prispeval 8,4 milijona evrov.

Namen projekta LifeWatch je nakup opreme, ki bo omogočala nadaljevanje izvajanja mednarodnih raziskovalnih projektov za spremljanje in napovedovanje učinkov globalnih sprememb na biotsko raznovrstnost. Z raziskovalno infrastrukturo bo omogočeno zbiranje, urejanje, oblikovanje in shranjevanje podatkov o biotski raznovrstnosti. Podlaga takim raziskavam je tudi vzpostavitev banke tkivnih vzorcev, analitični center, molekularni laboratorij s potrebno programsko opremo za analizo genske diverzitete ter instrumentarijem na področju genomike in biotehnologije.

Za projekt LifeWatch v vrednosti 3,3 milijona evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 2,6 milijona evrov.

Cilj projekta RI-SI-EATRIS je posodobitev raziskovalne infrastrukture, ki služi zgodnjim fazam razvoja zdravil ter razvoju najsodobnejših diagnostičnih metod in terapevtskih pristopov. Ti vključujejo genomske in metabolomske tehnologije, ki so zaradi aplikativno usmerjene narave imenovane tudi prenosne oziroma translacijske raziskave. S tem bo izboljšana konkurenčnost Slovenije v okviru evropskega raziskovalnega prostora in evropskih raziskovalnih infrastruktur.

Za projekt RI-SI-EATRIS v vrednosti 2,4 milijona evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 1,6 milijona evrov.

Namen projekta RI-SI-ELIXIR je krepitev nacionalnih raziskovalnih kapacitet na področjih ved o življenju (life sciences). Gre za infrastrukturo za učinkovit prenos novega znanja v zdravstvo in gospodarske veje, povezane z biološkimi procesi. Infrastruktura omogoča učinkovito povezovanje konzorcijskih partnerjev s sorodnimi partnerji v drugih nacionalnih infrastrukturah v naravoslovju, znanostih o življenju in naprednih računalniških tehnologijah ter plodno povezovanje vozlišča ELIXIR-SI z drugimi nacionalnimi vozlišči v omrežju ELIXIR. Ob tem je pomembno vzpostavljanje raziskovalnega, razvojnega in študijskega okolja, ki bo trajno ohranjalo znanje in inovativnosti raziskovalcev na najvišji mednarodni ravni.

Za projekt RI-SI-ELIXIR v vrednosti 5,3 milijona evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 4,2 milijona evrov.

Projekti so vezani na prednostna področja Načrta razvoja raziskovalne infrastrukture kot prednostna področja Slovenske strategije pametne specializacije (S4), kar prispeva k uresničevanju ciljev Resolucije o raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2011–2020.

Za več informacij se lahko obrnete na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.