Skoči do osrednje vsebine

18. zasedanje Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
2. decembra 2019 se je začelo 18. zasedanje Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča.

Veleposlanica Republike Slovenije v Kraljevini Nizozemski Sanja Štiglic je v imenu Slovenije, izrazila močno podporo delu sodišča in prizadevanjem mednarodne skupnosti za odpravo nekaznovanosti za mednarodna hudodelstva. Pozdravila je aktivnosti za pregled učinkovitosti delovanja Mednarodnega kazenskega sodišča, izpostavila nujnost polnega sodelovanja držav pogodbenic z Mednarodnim kazenskim sodiščem, se zavzela za univerzalnost sodišča in najavila prispevek Slovenije v Sklad za žrtve.

Veleposlanica Štiglic je izpostavila tudi podporo Slovenije pobudam, katerih cilj je opredelitev in natančnejše razumevanje vseh oblik spolnega nasilja v kontekstu mednarodnega kazenskega prava. Slovenija je 2. decembra 2019 tudi ko-sponzorirala stranski dogodek, organiziran s strani nevladne organizacije "Women's Initiative for Gender Justice", na katerem so bila prvič predstavljena "Haaška načela glede spolnega nasilja", ki identificirajo in opredeljujejo vse oblike zločinov spolnega nasilja ter vsebujejo smernice za krepitev mednarodnopravne zakonodaje in tudi zakonodaje Mednarodnega kazenskega sodišča na tem področju.

Veleposlanica Štiglic je povabila na stranski dogodek, ki ga Slovenija soorganizira 3. decembra 2019, z namenom promocije in predstavitve pobude Slovenije, Argentine, Belgije, Mongolije, Nizozemske in Senegala za sprejem mednarodne pogodbe o medsebojni pravni pomoči in izročitvah za pregon genocida, hudodelstev zoper človečnost in vojnih hudodelstev pred nacionalnimi sodišči (MLA pobuda). Veleposlanica je najavila tudi diplomatsko konferenco v Ljubljani, junija 2020, katere namen so pogajanja za sprejetje konvencije MLA.