Skoči do osrednje vsebine

Slovenija bo tretjič predstavila stanje človekovih pravic v okviru Univerzalnega periodičnega pregleda

Slovenska delegacija bo jutri, 12. novembra 2019, v Ženevi predstavila stanje človekovih pravic v Sloveniji v okviru 3. kroga Univerzalnega periodičnega pregleda Sveta OZN za človekove pravice.

Slovensko delegacijo, v kateri bodo predstavniki resornih ministrstev in vladnih služb, bo vodil minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar. Članica delegacije je tudi državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo dr. Tanja Kerševan Smokvina.

Predstavitev stanja človekovih pravic v Sloveniji se bo pričela ob 9. uri in jo bo mogoče spremljati neposredno preko spletne strani OZN.  

Univerzalni periodični pregled (UPP) je mehanizem Sveta OZN za človekove pravice (SČP), v okviru katerega države članice OZN vsakih štiri do pet let medsebojno pregledujejo spoštovanje človekovih pravic v posamezni državi. Pregledi potekajo v Ženevi v okviru zasedanj Delovne skupine SČP za UPP. V njih sodeluje vseh 193 držav članic OZN, ki si medsebojno podajajo priporočila za izboljšanje spoštovanja človekovih pravic. V aktualnem tretjem krogu se pregled osredotoča predvsem na izvajanje v prejšnjem krogu sprejetih priporočil.«