Skoči do osrednje vsebine

Minister za zunanje zadeve dr. Cerar na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve, ki je obravnaval Afganistan, položaj v Perzijskem zalivu in Iranu ter Sudan. Na delovnem kosilu se je ministrom za zunanje zadeve držav članic EU pridružil predsednik prehodne vlade Sudana dr. Abdalla Hamdok.

Minister za zunanje zadeve dr. Miroslav Cerar v Bruslju na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve

V razpravi o Afganistanu so ministri izmenjali poglede na položaj v državi po izvedenih predsedniških volitvah, o vplivu propada mirovnih pogovorov med ZDA in predstavniki Talibanov, o mirovnem procesu ter možnostih okrepljenega angažmaja EU. Svet je poudaril, da se mora v Afganistanu čimprej začeti kredibilen in vključujoč dialog za doseganje sprave in celovite mirovne rešitve, pri čemer je potrebno upoštevati dosedanji napredek in dosežke, zlasti na področju uveljavljanja demokracije in človekovih pravic.

Svet za zunanje zadeve je razpravljal o varnostnem položaju v Perzijskem zalivu in aktivnostih Irana v zvezi z iranskim jedrskim dogovorom (JCPOA). Ministri so izrazili zaskrbljenost nad aktivnostmi Irana ter opuščanjem zavez JCPOA. Poudarili so, da je krepitev iranskih kapacitet za bogatenje urana v nasprotju z iranskim jedrskim dogovorom. Svet za zunanje zadeve poziva Iran, da ponovno premisli sprejete odločitve in da polno sodeluje z IAEA. Slovenija izraža zaskrbljenost nad varnostnim položajem v regiji in poudarja, da je potrebno vzpostaviti regionalni dialog, ki bi lahko pripeljal do umiritve razmer. EU mora še naprej spodbujati diplomatsko rešitev. Ob nadaljnji podpori iranskemu jedrskemu dogovoru, se mora Iran vrniti k njegovemu polnemu izvajanju.

Ministri so v razpravi o Sudanu in na delovnem kosilu s predsednikom prehodne vlade Sudana dr. Hamdokom pozdravili dogovor med predstavniki prehodnega vojaškega sveta in opozicijskega zavezništva za svobodo in spremembe, podpis ustavne deklaracije ter oblikovanje civilne vlade. Poudarili so, da mora ključni cilj predstavljati organizacija in izvedba demokratičnih volitev v 2022. Ministri so zagotovili, da bo EU še naprej sodelovala z ostalimi regionalnimi in mednarodnimi akterji pri zagotavljanju podpore Sudanu za reševanje gospodarskih, družbenih in drugih izzivov. Ob tem so izpostavili potrebo doseganja napredka pri zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic v Sudanu in izgradnji miru oziroma sklenitvi mirovnega dogovora z oboroženimi uporniškimi skupinami v Sudanu.