Skoči do osrednje vsebine

Znanost je glavno gonilo napredka

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V delegaciji predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se je na povabilo norveškega kralja Haralda V. mudila 6. in 7. novembra na dvodnevnem obisku na Norveškem, je bil tudi minister dr. Jernej Pikalo. Prvi dan je slovenska delegacija obiskala norveški parlament Storting, kjer se je predsednik Pahor pogovarjal s predsednico parlamenta Tone Wilhelmsen Trøen.

Osrednji dogodek drugega dne slovenskega državniškega obiska na Norveškem je bil namenjen krepitvi gospodarskega in znanstvenega sodelovanja med Slovenijo in Norveško. V Oslu je bila poslovna konferenca na eni največjih evropskih neodvisnih raziskovalnih organizacij SINTEF, kjer so predstavnikom odličnih slovenskih in norveških podjetij predstavili dosežke s področij umetne inteligence, krožnega gospodarstva in trajnostne mobilnosti.

Na poslovni konferenci sta direktor Instituta Jožef Stefan dr. Jadran Lenarčič in direktorica norveškega inštituta SINTEF Alexandra Bech Gjørv podpisala dogovor o sodelovanju med obema institucijama.

Ob tem je minister dr. Jernej Pikalo poudaril, da je to velik korak za slovensko in evropsko raziskovalno skupnost. »Znanost je glavno gonilo napredka, usmerjeno v cilje trajnostnega razvoja človeštva. Samo s skupnimi vlaganji v raziskave in razvoj bomo lahko odgovorili na izzive sodobnega časa, med katerimi so tudi podnebne spremembe.«