Skoči do osrednje vsebine

Politične konzultacije z Ukrajino

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes so v Kijevu potekale politične konzultacije med Slovenijo in Ukrajino. Državna sekretarka Simona Leskovar in namestnik ministra za zunanje zadeve Ukrajine Vasil Bodnar sta govorila o pomenu in krepitvi bilateralnega sodelovanja med državama, vključno s potenciali na gospodarskem področju, o sodelovanju v mednarodnih organizacijah, kot sta EU in NATO, ter o aktualnih razmerah tako v Ukrajini in njeni okolici kot tudi v EU in jugovzhodni Evropi.

V pogovoru sta sogovornika potrdila interes za nadaljevanje političnega dialoga med državama in krepitev sodelovanja na bilateralnem in multilateralnem področju. Izraženo je bilo zadovoljstvo nad krepitvijo gospodarskega sodelovanja v zadnjih letih.

Državna sekretarka Leskovar je pohvalila napredek in prizadevanja Ukrajine pri izvajanju reform ter izrazila zadovoljstvo, da so za ukrajinsko vodstvo prioritetna področja vzpostavitev vladavine prava, odprava korupcije in delovanje neodvisnega sodstva. Izrazila je pripravljenost Slovenije, da tudi v prihodnje Ukrajini nudi pomoč pri izvajanju reform, še posebej na področju decentralizacije in regionalnega razvoja.

Sogovornika sta izmenjala tudi poglede glede aktualnih varnostnih in humanitarnih razmer v Ukrajini. Državna sekretarka S. Leskovar je ponovno podprla suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. Prav tako je izrazila podporo ukrajinskim prizadevanjem za mirno rešitev spora na vzhodu Ukrajine v duhu izpolnitve dogovorov iz Minska. Ukrajinska stran se je zahvalila za humanitarno pomoč, ki jo Slovenija nudi predvsem v obliki zdravstvene rehabilitacije in psihosocialne pomoči otrokom iz konfliktnih območij.

Govora je bilo tudi o aktualnih razmerah v EU, vključno z njeno nadaljnjo širitvijo.

Državna sekretarka Simona Leskovar se je v Kijevu srečala še z namestnico predsednika Vrhovne rade Ukrajine Oleno Kondratjuk, vodjo Posebne opazovalne misije OVSE v Ukrajini Yaşarjem Halitom Çevikom in vodjo delegacije EU v Kijevu Mattijem Maasikasom. Državna sekretarka je obiskala tudi »Hišo decentralizacije«, kjer se je z njenimi predstavniki pogovarjala o programu U-LEAD, pri katerem v reformi za decentralizacijo Ukrajine prek Centra za evropsko prihodnost sodeluje tudi Slovenija.