Skoči do osrednje vsebine

Politične konzultacije z Ukrajino

Danes so v Kijevu potekale politične konzultacije med Slovenijo in Ukrajino. Državna sekretarka Simona Leskovar in namestnik ministra za zunanje zadeve Ukrajine Vasyl Bodnar sta govorila o pomenu in krepitvi bilateralnega sodelovanja med državama, vključno s potenciali na gospodarskem področju, o sodelovanju v mednarodnih organizacijah, tako z EU in NATO, ter o aktualnih razmerah tako v Ukrajini in njeni okolici kot tudi v EU in jugovzhodni Evropi.

Državna sekretarka Simona Leskovar in namestnik ministra za zunanje zadeve Ukrajine Vasyl Bodnar

1 / 4
Državna sekretarka Simona Leskovar in namestnik ministra za zunanje zadeve Ukrajine Vasyl Bodnar

V pogovoru sta sogovornika potrdila interes za nadaljevanje političnega dialoga med državama in krepitev sodelovanja na bilateralnem in multilateralnem področju. Izraženo je bilo zadovoljstvo nad krepitvijo gospodarskega sodelovanja v zadnjih letih.

Državna sekretarka Leskovar je pozdravila napredek in napore Ukrajine pri izvajanju reform in dejstvo, da so za ukrajinsko vodstvo prioritetna področja dela na  vzpostavitvi vladavine prave, odpravi korupcije in delovanju neodvisnega sodstva. Izrazila je pripravljenost Slovenije, da tudi v prihodnje nudi pomoč Ukrajini pri izvajanju reform, še posebej na področju decentralizacije in regionalnega razvoja.

Sogovornika sta izmenjala tudi poglede glede aktualnih varnostnih in humanitarnih razmer v Ukrajini. Državna sekretarka Leskovar je ponovila podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. Izrazila je podporo ukrajinskim prizadevanjem za mirno rešitev konflikta na vzhodu Ukrajine po poti izpolnitve dogovorov iz Minska. Ukrajinska stran se je zahvalila za humanitarno pomoč, ki jo Slovenija nudi predvsem v obliki zdravstvene rehabilitacije in psihosocialne pomoči otrokom iz konfliktnih območij.

Govora je bilo tudi o aktualnih razmerah v EU, vključno z njeno nadaljnjo širitvijo.

Državna sekretarka Leskovar se je v Kijevu srečala še z namestnico predsednika Vrhovne rade Ukrajine Oleno Kondratjuk, vodjo Posebne opazovalne misije OVSE v Ukrajini  Yaşarjem Halitom Çevikom in vodjo delegacije EU v Kijevu Mattijem Maasikasom. Državna sekretarka je obiskala tudi "Hišo decentralizacije", kjer se je z njenimi predstavniki pogovarjala o programu U-LEAD, pri katerem v reformi decentralizacije v Ukrajini sodeluje tudi Slovenija preko Centra za evropsko prihodnost.

 

 

Iskalnik