Skoči do osrednje vsebine

Na prvem skupnem sestanku ministrov za izobraževanje in za finance o pomenu vlaganja v izobraževanje

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V Bruslju so se v petek, 8. novembra, prvič v zgodovini na skupnem zasedanju sestali ministri za izobraževanje (EYCS) in ministri za finance (ECOFIN). Med uvodnimi štirimi govorci je z nagovorom Svetu nastopil tudi minister dr. Jernej Pikalo.

Razprava je bila usmerjena v pomen vlaganja v izobraževanje, poudarek pa na iskanju skupnih točk pri razumevanju učinkovitosti in uspešnosti vlaganja v izobraževanje. Ministri za izobraževanje in za finance so se strinjali, da mora vlaganje v izobraževanje zajemati ves življenjski cikel, dostopno pa mora biti za vse.

Minister dr. Jernej Pikalo je v uvodnem nagovoru poudaril, da je kakovostno izobraževanje vprašanje strateške usmeritve vsake družbe, saj ne moremo in ne smemo pričakovati kratkoročnih in/ali hipnih učinkov. Ključno vprašanje je, kakšen strošek za družbo predstavljata ne-vlaganje ali podvlaganje v izobraževanje. Izobraževanje se namreč prepleta in ima posreden in neposreden učinek na številna družbena področja in javne politike, kot na primer socialno politiko, na zdravje in zdravstvo, in nenazadnje na demokracijo.

Minister je izpostavil nujnost vzpostavitve skupnih standardov za vrednotenje učinkovitosti izobraževalnih sistemov, ki bodo omogočili vzdržno upravljanje tehnoloških in družbenih sprememb. Poudaril pa je tudi nujnost dolgoročnih strategij razvoja izobraževanja ter sinergij z ostalimi javnimi politikami in trgom dela.