Skoči do osrednje vsebine

Minister Rudi Medved na osrednji slovesnosti ob prazniku Občine Sevnica

V jesenskem času praznuje kar nekaj slovenskih občin, med njimi tudi občina Sevnica, ki svoj občinski praznik obeležuje 12. novembra. Ta dan se v občini Sevnica spomnijo zgodovinsko pomembnega dogodka oz. dejanja iz leta 1941, ko je Dušan Kveder Tomaž kot komandir brežiške čete iz sevniškega zapora (v današnji stavbi sodišča) rešil slovenske rodoljube, - pet vodilnih krajevnih funkcionarjev Osvobodilne fronte. Prav zaradi občinskega praznika je november v Sevnici priložnost za številna druženja, v tem mescu se zvrsti vrsta kulturno družbenih dogodkov in prireditev. Osrednja slovesnost ob občinskem prazniku je tako potekala v petek, 8. novembra 2019, slavnostni govornik na prireditvi pa je bil minister za javno upravo Rudi Medved.

Zbrane so slavnostno pričakali godbeniki iz občine, gostje so si uvodoma ogledali dokumentarni film ob občinskem prazniku, ki prikazuje življenje in delo minulega leta, nato pa jih je nagovoril gostitelj, župan občine Sevnica, Srečko Ocvirk.

Župan je poleg gostov pozdravil tudi gledalce, ki spremljajo prireditev preko spleta ter izpostavil, da je tudi virtualni svet pomemben, pa vendar naj se tudi v tem svetu razvijajo resnične stvari ter dodal: »V mesecu novembru praznujemo občinski praznik, ki je priložnost za izmenjavo mnenj o našem delu in razvoju občine.« Ob tem je izpostavil, da so sredstva, ki jih prejme občina od države preskromna, kakor tudi pridobivanje kohezijskih sredstev, ki so velik izziv in zalogaj za občine. Omenil je, da si želi zmanjšanje razvojnih razlik, v kolikor bi pokrajine temu prispevale, bi jih podprl, pa vendar ne za vsako ceno. Veseli ga, da aktualni minister za javno upravo Rudi Medved pozna težave občin in jim pri tem prisluhne.

Župan je omenil, da je gospodarski razvoj v občini v pozitivnem trendu, da se to prilagaja svetovnim izzivom, gospodarstvo je konkurenčno ter usmerjeno v globalne trge. Po njegovem mnenju tudi kmetijstvo uživa prepoznavnost in ugled zaradi višje kakovosti lokalnih pridelkov. Čestital je prejemnikom priznanj za njihovo družbeno pomembno delovanje. Pri tem pa ni pozabil na starejše in mlade ter napovedal nekatere projekte, ki bodo pozitivno prispevali k dodatnim aktivnostim v občini.

Slavnostni govornik, minister Rudi Medved je občanom občine Sevnica najprej čestital ob njihovem prazniku ter izrazil zahvalo ter čast, da jih lahko nagovori na tako pomembnem dan, njihov praznik. »Vem da je občina v preteklosti dobila kar nekaj priznanj za najlepše urejeno občino. To je optimizem in dobra energija za vse občane in občane, ki nam dviga samozavest. Občinski praznik je neko posebno vzdušje, doživetje, takrat pozabimo, kar je bilo slabega, naredimo inventuro in zberemo tisto najbolje, kar smo naredili v preteklem letu. Tisto najbolje, kar je bilo, ste tudi pokazali, kar je tudi prav,« je povedal minister.

V svojem nagovoru je izpostavil, da so podeželske občine lačne infrastrukture, zaveda se, da se na podeželju s tem pogosto srečujejo/mo, zato je bil kritičen do tistih, ki so bili odločevalci, kar zadeva črpanje evropskih sredstev v preteklosti. Ob tem je minister Medved povedal, da si v prihodnji finančni perspektivi želi, da delamo na tem, da bi te stvari, kar se tiče evropskih sredstev, uspeli bolje obrniti sebi v prid.

Minister se je dotaknil tudi povprečnine, ki je letos najvišja doslej, pa kljub temu, ne reši težav financiranja, s katerimi se soočajo občine, zato si ministrstvo prizadeva implementirati ukrepe za zmanjšanje stroškov občin, kar bo prispevalo k lažjemu delovanju občin ter lokalnih skupnosti.

V zvezi s pokrajinami je minister izpostavil, da nas je na pokrajine v preteklosti opozorila tudi Evropska unija ter da idejo o pokrajinah podpira, vendar je zanjo potrebno široko soglasje, konsenz, pa tudi jasno definiranje nalog.

Ob koncu je minister še enkrat čestital občanom Sevnice in dobitnikom priznanj občine ter strnil misel: "Želim vam uspešna razvojna leta. Mi se bomo trudili, da bomo na državni ravni ujeli korak z vami, občinami, da bomo v prihodnjih letih o financiranju občin lahko govorili bolj vedrega obraza in bolj optimistično. Srečno Sevničani in Sevničanke in še enkrat čestitke ob prazniku.«

Sledila je podelitev priznanj Občine Sevnica za leto 2019. Grb Občine Sevnica je prejela Lekarna Sevnica, Zlato plaketo Knjižnica Sevnica in Ciril Udovč, prejemniki Srebrne plakete pa so podjetje Chemcolor d.o.o., Društvo vinogradnikov Studenec in Franc Mrgole.

Prireditev je popestril tudi bogat kulturni program, moderatorja, godbeniki, v sklopu praznovanja občinskega praznika pa je pred dogodkom potekalo tudi srečanje gospodarstvenikov, podjetnikov in obrtnikov občine Sevnica, ki ga že tradicionalno gosti župan.

Slavnostnega dogodka so se poleg ministra Medveda udeležili številni župani in predstavniki sosednjih občin (Krško, Brežice, Kostanjevica na Krki, Bistrica ob Sotli, Kozje, Radeče, Mirna, Škocjan), predstavniki prijateljske občine Cernik s Hrvaške, načelnica upravne enote Sevnica (Mojca Dolar), poslanci v Državnem zboru s tega območja (Tomaž Lisec, Dušan Šiško in Matjaž Han), člani sevniškega občinskega sveta, predsedniki krajevnih skupnosti občine Sevnica, dobitniki priznanj občine Sevnica, kulturni ustvarjalci, gospodarstveniki ter številni drugi pomembni gostje in občani.

Prireditev so lahko zainteresirani spremljali tudi preko spletne strani občine. Več na spletni strani občine Sevnica.