Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar po srečanju z jordanskim zunanjim ministrom Al Safadijem: "Politični odnosi z Jordanijo so zelo dobri, čas je za krepitev gospodarskih"

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister Cerar je v drugem delu prvega dne uradnega obiska v Jordaniji opravil bilateralno srečanje z gostiteljem, jordanskim ministrom za zunanje zadeve in izseljence Aymanom Al Safadijem. Spregovorila sta o boju proti terorizmu, krepitvi gospodarskega sodelovanja, zagotavljanju razvojne pomoči, sodelovanju Slovenije in Jordanije v Uniji za Sredozemlje ter razmerah v Siriji.
1 / 2

Minister dr .Cerar je uvodoma izpostavil, da Slovenija "zelo ceni vlogo Jordanije kot stebra stabilnosti, miru in verske strpnosti na Bližnjem vzhodu, z Jordanijo in drugimi državami v regiji pa si želimo okrepljenega sodelovanja in intenzivnih stikov."

Jordanija je kot država s pomembnim geografskim in strateškim položajem v arabski regiji odlično izhodišče za vstop na nekatere druge trge arabskega sveta. Jordanski trg, ki velja za trgovski in finančni center v regiji, se odlikuje po prijateljskih odnosih z vsemi državami na regiji. 

Na področju zagotavljanja razvojne pomoči igra pomembno vlogo slovenska mednarodna organizacija ITF - Ustanova za krepitev človekove varnosti. Slovenija preko ITF trenutno podpira dvoletni projekt za podporo sirskih beguncev v Irbidu, provinci na severu Jordanije.

Jordanski zunanji minister Safadi je izpostavil nekatere skupne zunanje-politične poglede obeh držav, kot sta zavzemanje za učinkovit multilateralizem in skrb za ohranjanje vode, kot edinega naravnega pitnega vira. Jordanski zunanji minister pa se je zavzel za izboljšanje povezljivosti med državama z rednimi ali čartrskimi letalskimi linijami. Ministra sta si bil enotna, da je potrebno čimprej oživiti povezovanje med Luko Koper in pristaniščem Aqaba, kar bi bila odskočna deska za dvig blagovne menjave med državama.

Sogovornika za pozornost namenila tudi boju proti terorizmu in situaciji v regiji. "Slovenija in Jordanija zelo dobro sodelujeta v skupini prijateljev za preprečevanje nasilnega ekstremizma in terorizma, ki pod okriljem Združenih narodov deluje v New Yorku, sopredseduje pa ji prav Jordanija", je izpostavil minister dr. Cerar in dodal, da Slovenija odločno podpira politično reševanje krize v Siriji pod okriljem Združenih narodov, v skladu z resolucijo Varnostnega sveta.

Jordanija in Slovenija sicer zelo dobro sodelujeta tudi v Uniji za Sredozemlje, kjer Slovenija največ pozornosti namenja podpiranju krepitve vloge mladih z izobraževanjem in medkulturnim dialogom s pobudo "Pozitivna agende za mlade v Sredozemlju". Tako bomo v letu 2021 gostili ministrsko konferenco Unije za Sredozemlje o visokem šolstvu, kamor je minister na včerajšnji delovni večerji povabil tudi zainteresirane predstavnike jordanskih podjetij.

Minister bo prvi dan obiska sklenil na delovni večerji, ki jo organizira častni konzul Republike Slovenije v Jordaniji Ali Haider Murad, na kateri bodo pristoni predstavniki jordanskega Senata in jordanske turistične oragnizacije.