Skoči do osrednje vsebine

II. plenarno zasedanje Medvladne slovensko-vietnamske komisije za gospodarsko sodelovanje

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Vietnamu je danes potekalo II. plenarno zasedanje Medvladne slovensko-vietnamske komisije za gospodarsko sodelovanje, ki sta ga vodila slovenski minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek in minister za industrijo in trgovino Socialistične republike Vietnam Tran Tuan Anh. 
1 / 3

Ministra sta se na bilateralnem srečanju pred plenarnim zasedanjem pogovarjala o aktualnih vprašanjih gospodarskega sodelovanja med državama. Strinjala sta se, da so priložnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja v različnih sferah gospodarstva.  Kot najbolj obetavne sektorje sta označila predvsem transport in logistiko, ICT in turizem.

Vietnam ima za krepitev slovenskega izvoza med vsemi državami jugovzhodne Azije največji potencial. Obseg menjave, ki je še vedno pod zmožnostmi obeh gospodarstev, a ima pozitiven trend, je v l. 2018 dosegel 52,2 mio EUR, v prvih šestih mesecih l. 2019 pa 26,2 mio EUR..

Medvladna komisija ima pomembno vlogo pri identificiranju novih poslovnih priložnosti in področij za okrepitev gospodarskega sodelovanja. Na zasedanju komisije sta se strani pogovarjali o konkretnih priložnostih za razširitev sodelovanja na področju transporta in logistike, informacijskih tehnologij, turizma, kmetijske mehanizacije in predelave hrane. 

Plenarnega zasedanja so se udeležili tudi predstavniki 11 slovenskih podjetij, ki so bili člani gospodarske delegacije in so imeli tudi ločene sestanke s predstavniki resornih ministrstev. 

Minister Počivalšek je v Hanoju odprl tudi poslovno konferenco, kjer so bile predstavljene poslovne priložnosti v Sloveniji in v Vietnamu. Prav tako se je več kot 40 slovenskih in vietnamskih podjetij udeležilo bilateralnih poslovnih srečanj.