Skoči do osrednje vsebine

Poklukar: Migracijsko situacijo v EU in regiji lahko rešujemo le s povezovanjem in iskanjem skupnih rešitev

Ministrsko srečanje držav Salzburškega foruma se je danes, 7. novembra 2019, na Dunaju nadaljevalo v prisotnosti ministrov držav Zahodnega Balkana in Moldavije. Tudi tokrat so udeleženci posebno pozornost namenili razpravi o migracijah in boju proti tihotapljenju ljudi.

Zaključke današnje razprave so predstavili na novinarski konferenci, na kateri je sodeloval tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Izpostavil je pomen regionalnega sodelovanja: »Salzburški forum je ena od pomembnih oblik regionalnega povezovanja in sodelovanja, na katerem lahko države razpravljamo o najbolj aktualnih temah in izzivih na področju notranjih zadev.« V današnji razpravi so sodelovale tudi države Zahodnega Balkana, kar je z vidika Slovenije zelo pomembno. »Zahodni Balkan je za Slovenijo strateškega pomena. Zato je prav, da slišimo, s kakšnimi izzivi se te države soočajo in skupaj poskušamo poiskati najboljše rešitve.«

Osrednji temi današnjih pogovorov so bile migracije in boj proti tihotapljenju ljudi, s katerim se soočajo praktično vse države. »Boj proti tihotapljenju migrantov je tudi ena od prednostnih nalog slovenske policije. To dela zelo učinkovito, saj smo letos prijeli že skoraj 400 tihotapcev. Pri tem pa sodelujemo tudi s policijami drugih držav,« je v izjavi dejal minister in v nadaljevanju predstavil situacijo na področju migracij v Sloveniji. Število nezakonitih prehodov meje se nenehno povečuje (letos smo jih obravnavali že skoraj 14.000, kar je v primerjavi z lanskim letom za skoraj 70 % več), prav tako se povečuje tudi število vloženih prošenj za mednarodno zaščito (letos smo prejeli prek 3.500 prošenj, kar je krepko več kot v celem lanskem letu, ko jih je bilo nekaj manj kot 2.900). Ob tem je minister poudaril, da kljub zahtevnim razmeram Slovenija učinkovito varuje svojo zunanjo schengensko mejo in zato razloga za skrb ni. Slovenija je kredibilna partnerica schengenskega območja, za kar si bomo prizadevali tudi v prihodnje.

»Z današnjim srečanjem dokazujemo, da se zavedamo, da lahko migracijsko situacijo v EU in regiji rešujemo le s povezovanjem in iskanjem skupnih rešitev. In da smo to pripravljeni tudi narediti. Zagotovo parcialni odgovori, kot je npr. vzpostavljanje nadzora notranjih meja, niso korak v pravo smer. Nujno potrebne so celovite rešitve, tudi z okrepljenim povezovanjem in sodelovanjem, krepitvijo zunanjih meja EU in bolj učinkovitim vračanjem,« je zaključil Poklukar.

Ob robu zasedanja je potekalo tudi srečanje šefov mejnih policij vseh držav, ki so sodelovale na ministrski konferenci. Tam je bilo sprejetih nekaj dogovorov o izboljšanju operativnega sodelovanja, kar so na konferenci podprli tudi ministri. Minister Poklukar je izrazil zadovoljstvo, da »so bili sprejeti konkretni dogovori«. Med ključnimi je izpostavil dogovor o konkretnih ukrepih za izboljšanje pregleda nad situacijo v regiji. »Popolna slika o nezakonitih migracijah v regiji je osnova za načrtovanje in sprejemanje ustreznih in učinkovitih ukrepov.« 

Ministri so bili enotni, da je prvi pogoj za izboljšanje situacije v regiji ustrezen nadzor na mejah. Ministri iz držav Zahodnega Balkana so opozorili, da večina migrantov na njihovo ozemlje vstopi iz držav članic EU, zato je nujno zavarovanje zunanje meje EU. Tudi države, ki doslej niso posvečale toliko pozornosti nadzoru na zunanjih mejah EU, med njimi predvsem Nemčija, so to izpostavile kot prvi pogoj za sprejemanje vseh nadaljnjih odločitev, vključno s tistimi o dublinski uredbi in schengnu. Ministri so se tudi dogovorili za nadaljevanje srečanj v takšnem formatu, ki je leta 2016 dejansko omogočil učinkovito zaprtje t. i. zahodnobalkanske migracijske poti.