Skoči do osrednje vsebine

Po skoraj dveh desetletjih slovenski zunanji minister ponovno na uradnem obisku v Hašemitski kraljevini Jordaniji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se danes mudi na uradnem obisku v Hašemitski republiki Jordaniji. Gre za prvi obisk slovenskega zunanjega ministra v tej državi po skoraj dvajsetih letih. Namen obiska je krepitev bilateralnega sodelovanja med državama s poudarkom na poglabljanju političnih in gospodarskih odnosov.

Minister dr. Cerar se je na začetku obiska sestal z jordanskim ministrom za industrijo, trgovino in blagovne rezerve Tariqom Hammourijem. Na podlagi opravljenih pogovorov so se izkazale priložnosti za sodelovanje na področju kmetijstva, energetike, informacijskih tehnologij, telekomunikacij, logistike, medicine in turizma. Sogovornika sta se zavzela za implementacijo sporazuma o sodelovanjeu največjih pristanišč v državah, slovenske Luke Koper in jordanskega pristanišča Aqaba, ki je bil sicer podpisan že leta 2015.

Dr. Cerar je natrpan urnik obiska nadaljeval na srečanju s predsednikom Senata Faisalom Al Fayezom ter predsednikom Predstavniškega doma jordanskega parlamenta Atefom Tarawnehom. Sogovorniki so kot pozitivne ocenili odnose med Jordanijo in Evropsko unijo, ki bodo s krepitvijo trgovinskih in naložbenih sporazumov lahko dobra odskočna deska za ustvarjanje novih delovnih mest v tej državi. Največ pozornosti so namenili situaciji v Palestini in Sirji. Zavzeli so se tudi za krepitev medparlamentarnega sodelovanja. 

Za konec prvega dela današnjih srečanj se je zunanji minister dr. Cerar sestal še z jordansko ministrico za turizem Majdo Mohammad Shweikeh s katero sta se pogovarjala o možnostih vzpostavitve direktne čartrske linije med Slovenijo in Jordanijo v poletnih mesecih ter o povezanosti med agencijo SPIRIT in Jordansko turistično organizacijo. 

V popoldanskih urah se bo minister dr. Cerar na vsebinsko obširnem srečanju sestal z gostiteljem, jordanskim ministrom za zunanje zadeve in izseljence Aymanom Safadijem. Spregovorila bosta o boju proti terorizmu, zagotavljanju razvojne pomoči, sodelovanju Slovenije in Jordanije v Uniji za Sredozemlje, razmerah v Siriji ter situaciji na Zahodnem Balkanu.