Skoči do osrednje vsebine

Krožno gospodarstvo v regiji – povezani za trajnost in rast

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Ministrstvo za okolje in prostor jutri, v petek, 8. 11. 2019, na Bledu prireja mednarodno konferenco o krožnem gospodarstvu z naslovom Krožno gospodarstvo v regiji – povezani za trajnost in rast. Krožno gospodarstvo je model, ki narekuje kroženje surovin v ciklih proizvodnje in potrošnje čim dlje z namenom ohranjanja vrednosti, povečanja nadzora nad surovinami, večje konkurenčnosti ter seveda zmanjšati količino odpadkov in negativnih vplivov na okolje.

Zaradi intenzivnega izčrpavanja naravnih virov, podnebnih sprememb in onesnaževanja okolja postaja krožno gospodarstvo učinkovit in trajnostni model, prehod h krožnemu gospodarstvu pa zato vse bolj nujen. 

Gostitelj konference Krožno gospodarstvo v regiji – povezani za trajnost in rast je minister za okolje in prostor Simon Zajc. Mednarodna konferenca bo  potekala v sklopu 25. srečanja Mednarodnega panela za vire (International Resource Panel), ki te dni poteka na Bledu. Na konferenci bodo sodelovali številni priznani mednarodni strokovnjaki. Med njimi mednarodnemu panelu za vire predsedujoča Janez Potočnik in Izabella Teixeiro, kot tudi številne mednarodno priznani strokovnjaki s področja trajnostnega razvoja. Prav povezavi med upravljanjem z viri in podnebnimi spremembami se bodo posvetili panelisti Paul Ekins, član IRP, Institute for Sustainable Resources and University College London, Maarten Hajer, član IRP, Utrecht University ter Jeff Herrick, član IPR, US Department of Agriculture, University of Colorado, New Mexico State University.

 Hiter gospodarski razvoj in vse večja urbanizacija okolja narekujeta  tesnejše povezovanje na področju okoljske problematike v Evropi, izmenjava izkušenj na konferenci pa bo osredotočena na predstavnike držav jugovzhodne Evrope.  Konference so bodo udeležili tudi številni visoki predstavniki držav - ministri ali visoki predstavniki ministrstev za okolje iz Avstrije, Srbije, Severne Makedonije, Kosova, Črne gore, Hrvaške, Madžarske in Slovaške.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc ter sodelujoči na mednarodni konferenci bodo na voljo za izjave za medije.

Več informacij: Maja Cestnik, vodja SOJ, tel.: 030 603 381

Program konference