Skoči do osrednje vsebine

Svečana akademija ob 10-letnici delovanja Gasilske zveze Gorenjske

Včeraj, v torek, 5. novembra so v Tržiču obeležili 10-letnico delovanja Gasilske zveze Gorenjske. Svečane akademije so se poleg ministra za obrambo Karla Erjavca in ministra za notranje zadeva Boštjana Poklukarja udeležili tudi poslanka Državnega zbora Mateja Udovč, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek in mnogi drugi.

Ustrezno delovanje Gasilskih zvez je gotovo ključnega pomena za zagotavljanje skladnega razvoja gasilstva in učinkovitosti prostovoljnih gasilskih enot. Za učinkovito reševanje v gasilskih intervencijah je namreč bistvenega pomena, da sta način dela in oprema sodelujočih gasilcev usklajena in povezljiva, pri čemer imajo prav občinske in regijske gasilske zveze odločilno vlogo.

Minister Erjavec je na svečani akademiji povedal, da je bila odločitev o ustanovitvi gasilske zveze Gorenjske pravilna, saj ta odločitev prinaša dobre rezultate in dodal: »Gasilstvo na Gorenjskem je zelo učinkovito in dobro organizirano. Cilj regijskih gasilskih zvez je, da se čim bolj poenoti način dela in oprema.« Ob tem je minister Erjavec povedal, da se Ministrstvo za obrambo in Uprava RS za zaščito in reševanje skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije in Združenjem slovenskih poklicnih gasilcev trudi, da bi se pogoji za delovanje gasilstva še izboljšali. V letošnjem letu je tako za potrebe občine Kranj in več sosednjih občin sofinanciran nakup gasilske avtolestve v višini 350.000 evrov, s katero bo upravljala Gasilsko reševalna služba Kranj.

Gasilska zveza Gorenjske je ena od sedemnajstih gasilskih regij v Sloveniji in združuje deset gasilskih zvez, v katerih deluje 127 PGD in PIGD iz osemnajstih gorenjskih občin. Skupaj štejejo 21.845 članov. Pred desetimi leti so se gorenjski gasilci in gasilke modro odločili in se organizirali kot regijska gasilska zveza, tako zaradi lažjega poslovanja kot tudi možnosti kandidature na razpisih. Po daljših usklajevanjih je upravni odbor Gasilske zveze Slovenije odobril organizacijo nove Gasilske zveze Gorenjske in jo v letu 2009 sprejel v svoje članstvo.

1 / 4