Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je postala članica Odbora za industrijsko politiko UNIDO

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
V Združenih arabskih emiratih, v Abu Dhabiju, poteka 18. generalna konferenca UNIDO, katere se je udeležil državni sekretar mag. Aleš Cantarutti z gospodarsko delegacijo. Gre za najvišji organ za sprejemanje odločitev o politikah organizacije, saj sprejema glavne usmeritve delovanja, program in proračun UNIDO za obdobje dveh let, strateško pa za obdobje do leta 2025.

Prvič v zgodovini UNIDO je Slovenija na tem zasedanju postala tudi članica v Odboru za industrijski razvoj UNIDO za obdobje 2019 - 2023. Namen kandidature  Slovenije v Odbor za industrijski razvoj je povečanje mednarodnega ugleda, ki ga ima Republika Slovenija pri UNIDO, ter aktivno sodelovanje pri oblikovanju politik  UNIDO pri izvajanju njegovega temeljnega poslanstva. Posredno bo članstvo povečalo sodelovanje z UNIDO na nivoju podjetij, ki v projektih sodelujejo. Članstvo je koristno tudi z vidika predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici 2021.

V času zasedanja se je državni sekretar srečal z generalnim direktorjem UNIDO Li Yong-om, ter z regionalnim vodjem sektorja za Centralno Evropo in Zahodni Balkan pri UNIDO, zadolženemu za sodelovanje s Slovenijo in z vodji projektov, ki tečejo in jih financira Republika Slovenija.

Odbor za industrijski razvoj - IDB je telo UNIDO, ki pregleduje implementacijo delovnega programa, redni in operativni proračun ter podaja priporočila glede implementacije politik Generalni konferenci.

Osnovna tema generalne konference je "Industrija 2030 - Inovativnost. Povezljivost. Spremenimo našo prihodnost!". Države članice so razpravljale o vlogi in pomenu vključujočega in trajnostnega gospodarskega oz. industrijskega razvoja - VTIR. Le ta ima pomembno vlogo v Agendi za trajnostni razvoj do leta 2030 (Agenda 2030). To se najbolj kaže v doseganju cilja 9 VTIR "Izgradnja sodobne infrastrukture, spodbujanje vključujočega in trajnostnega gospodarskega oz. industrijskega razvoja in spodbujanje inovativnosti". Za doseganje teh ciljev UNIDO kot mednarodna agencija skupaj s svojimi partnerji in državami članicami prepoznava in uresničuje ključne elemente Agende 2030.