Skoči do osrednje vsebine

Minister Simon Zajc na pogovor glede objekta za termično obdelavo odpadkov sprejel župane 5 občin

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor Simon Zajc se je sestal z župani in predstavniki petih občin, ki so pokazale interes za objekt za termično obdelavo odpadkov. MOP je namreč spomladi občinam poslal v poizvedovanje poziv o interesu in možnostih za termično obdelavo odpadkov. Minister in župani so se strinjali, da moramo za svoje odpadke poskrbeti sami.

Današnjega sestanka so se udeležili župani ali predstavniki občin Ljubljana, Maribor, Ptuj, Jesenice in Kočevje, ki so pokazale interes in namen za objekt za termično obdelavo odpadkov. 

Minister Simon Zajc je predstavnikom občin predstavil problematiko z odpadki v Sloveniji. Z župani so se strinjali, da moramo kot država in državljani za svoje odpadke poskrbeti sami. 

Na sestanku je bilo dogovorjeno, da bodo občine s pomočjo MOP oblikovale in na koncu MOP poslale idejne zasnove njihovih rešitev. Idejna zasnove naj bi vsebovale lokacijske prikaze, varnostne rešitve in zasnove tehnologije, časovnico in načrt vključevanja lokalne skupnosti. 

V roku treh mesecev bo tako izdelan pregled vseh možnosti posamičnih predlogov, nato pa bo sprejeta odločitev, ki bo podlaga za nadaljnje korake glede postavitve objekta za termično obdelavo odpadkov kot del uresničevanje politike samooskrbe z odpadki.