Skoči do osrednje vsebine

Zunanji minister dr. Cerar z Zagovornikom načela enakosti o primerih diskriminacije v Sloveniji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Miro Cerar se je danes srečal z Zagovornikom načela enakosti Mihom Lobnikom. Skupaj z delegacijo se je pogovarjal o razvoju institucije Zagovornika in izzivih na področju varstva pred diskriminacijo v Sloveniji.

Zunanji minister dr. Miro Cerar z Zagovornikom načela enakosti Mihom Lobnikom

Minister dr. Cerar je pohvalil kvaliteto poročila Zagovornika za leto 2018, ki celovito predstavlja področje zagotavljanja načela enakosti in opozarja na področja, kjer je potrebno storiti še dodatne napore za odpravo diskriminacije.

"Slovenska zunanja politika kot eno od ključnih prioritet delovanja namenja promociji človekovih pravic žensk in otrok v mednarodni skupnosti, pravic starejših ter drugih ranljivih skupin," je uvodoma dejal minister dr. Cerar in se zahvalil za dosedanje dobro sodelovanje z Zagovornikom Lobnikom in sodelavci, tudi pri pripravi študije o enakih možnostih v diplomaciji, ki jo zunanje ministrstvo pripravlja v sodelovanju z zunanjim ministrstvom Islandije.

"Zaskrbljen sem zaradi trendov v svetu, ki gredo v smeri naraščanja sovražnega govora, pojava nestrpnosti ter tudi fizičnih napadov, kot je bil nedavni na prostore kluba Tiffany v Ljubljani. Tovrstne pojave nestrpnosti in pojave sovražnega govora ter celo napade je potrebno javno ostro obsoditi," je dejal minister dr. Cerar.

Zagovornik načela enakosti Lobnik je predstavil razvoj institucije in sodelovanje v okviru mednarodne organizacije Equinet in povezovanje s tovrstnimi institucijami v EU in v regiji Zahodnega Balkana. Minister dr. Cerar in g. Lobnik sta se zavzela za tesno sodelovanje tudi v času priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU, kjer bo Slovenija pomembno pozornost še naprej posvečala varovanju človekovih pravic in boju proti diskriminaciji ranljivih skupin v mednarodni skupnosti.

Zagovornik Lobnik je s sodelavci predstavil nekatere konkretne primere, kjer Zagovornik pomaga posameznikom v upravnih sporih in kjer institucija igra ključno vlogo pri odpravljanju diskriminacije v družbi.

Srečanje z Zagovornikom sodi tudi v čas priprav zunanjega ministrstva na periodični pregled stanja človekovih pravic v Sloveniji, ki bo prihodnji teden potekal v Ženevi. Univerzalni periodični pregled je mehanizem Sveta OZN za človekove pravice, ki poteka trikrat letno v Ženevi. Države medsebojno opravijo pregled spoštovanja človekovih pravic v posamezni državi. V tokratnem ciklusu, ki se je začel včeraj 4. novembra bo pregledanih 14 držav, med drugim tudi Slovenija.

Slovenija močno podpira periodični pregled držav na področju spoštovanja človekovih pravic, ki prispeva k spoštovanju in udejanjanju človekovih pravic na nacionalni ravni. Že tretjega pregleda Slovenije se bo 12. novembra 2019 v Ženevi udeležil zunanji minister dr. Miro Cerar.