Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar sprejel češkega veleposlanika Chmiela

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes, 5. novembra 2019, sprejel češkega veleposlanika v Sloveniji Juraja Chmiela. Sodelovanje med državama je dobro in ni odprtih vprašanj.

Uvodoma se je minister Poklukar zahvalil za pomoč Češke Sloveniji v letih 2015 in 2016, ko smo se soočali z množičnimi migracijami. »Medsebojna pomoč med državami je namreč izrednega pomena v kriznih situacijah,« je dejal Poklukar. V nadaljevanju sta govorila o nezakonitih migracijah. »V letošnjem letu smo na območju Republike Slovenije zabeležili več kot 13.000 nezakonitih prehodov meje in prejeli okoli 3.000 prošenj za mednarodno zaščito,« je povedal minister. Kljub temu pa je situacija v Sloveniji stabilna. »Zavedamo se odgovornosti, ki jo imamo pri varovanju zunanje schengenske meje,« je poudaril Poklukar. Ob tem je izpostavil tudi sodelovanje s sosednjimi državami, ki ga je ocenil kot dobrega, a hkrati opomnil na situacijo v Grčiji in Bosni in Hercegovini, ki predstavlja izziv za vse države v regiji.

V nadaljevanju sta govorila o dosedanjem dobrem sodelovanju policij obeh držav, ki bi ga v prihodnje lahko nadgradili predvsem pri obvladovanju migracij.