Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je v OZN soorganizirala dogodek na temo Umetne inteligence

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve, Stalno predstavništvo RS pri OZN in Ministrstvo za pravosodje so skupaj s Svetom Evrope in UNESCO 28. oktobra 2019 v prostorih OZN priredili stranski dogodek z naslovom "Umetna inteligenca: tehnologija v službi človeštva; vzpostavljanje pravnih standardov / "Artificial Intelligence: Technology to Serve Humankind - Setting Legal Standards".

Dogodek je povezoval in z uvodnim nagovorom začel državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Gregor Strojin. Sledili so nagovori osrednjih gostov, med katerimi Fabrizio Hochschild-Drummond, posebni svetovalec generalnega sekretarja Združenih narodov, ki je predstavil širši okvir, v katerem je potrebno upoštevati tehnološke razprave. Sloveniji je čestital za vodilno vlogo na tem področju, saj je naslavljanje vprašanja umetne inteligence (AI) nujno in kritično pomembno. Kako bomo naslovili AI v prihodnjih mesecih oziroma letih, je prav tako izjemnega pomena.

Jan Kleijssen s Sveta Evrope je poudaril veliko potrebo po pravnih standardih in na kratko predstavil načrte Sveta Evrope na področju vzpostavljanja zakonodajnih okvirjev umetne inteligence. Podoben je bil tudi nagovor Marie Paul Roudil, predstavnice UNESCO v New Yorku, ki je dodatno spomnila tudi na etične standarde.

Stalna predstavnica RS pri Združenih narodih veleposlanica Darja Bavdaž Kuret je v sklepnem delu dogodka povzela razmišljanja sodelujočih panelistov  - prof. Joanne Bryson, Moire Patterson (IEEE) ter Marka Grobelnika z Inštituta Jožef Stefan v Lj - in publike. Razprava je dokazala, kako uporaba AI že spreminja naša življenja in kako pomemben je ustrezen odziv. Slovenija je močna podpornica odgovornega razvoja AI, ki temelji na človeku in človekovih pravicah ter poziva k etičnemu regulativnemu okvirju za izvajanje AI (znotraj EU, Sveta Evrope, OZN). V tovrstnih razpravah - tudi v okviru OZN - bo Slovenija še naprej dejavna, je bilo izpostavljeno na dogodku, ki je predstavljal del prispevka Slovenije pri naslavljanju tega globalnega izziva.

Stranski dogodek je bil predvajan v živo na spletni strani OZN in si ga je mogoče ogledati v arhivu: http://webtv.un.org/watch/artificial-intelligence-technology-to-serve-humankind-setting-legal-standards/6098576297001/?term=