Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar v ZAE pozdravil vzpostavitev arabsko-slovenskega poslovnega foruma za spodbujanje investicij med ZAE IN RS

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Miro Cerar je sinoči skupaj z državnim ministrom ZAE Ahmedom Ali Al Sayeghom uradno otvoril nove prostore slovenskega veleposlaništva v Združenih arabskih emiratih. Slovesnosti so se udeležili številni državljani in državljanke Slovenije, ki delajo in živijo v ZAE.

Minister je v nagovoru dejal, da gre za pomemben korak pri poglabljanju odnosov med Slovenijo ter ZAE in regijo. "Naši državi delita  vzajemne interese in zdaj je čas, da izkoristimo poln potencial za sodelovanje," je poudaril minister.


Minister dr. Cerar je v sredo skupaj z državnim ministrom Al Sayeghom so-predsedoval prvi mešani komisiji za gospodarsko sodelovanje. Slovenija si želi z ZAE in drugimi državami regije bolje povezati tako gospodarsko kot infrastrukturno. Možnosti za sodelovanje pri promociji skupnega cilja - trajnostnega razvoja - obstajajo tudi v času Expo2020, kjer bo Slovenija spodbujala okviru Zelene skupine, v kateri sodelujeta obe državi. 


Minister Al Sayegh je v ločenem srečanju poudaril, da si ZAE želi sodelovanja s Slovenijo, ker se s “Slovenijo čutimo blizu, čeprav smo si daleč.” Tako ZAE, ki letos obeležuje leto tolerance, kot Slovenija spodbujata in živita kulturo strpnega sobivanja pripadnikov različnih skupnosti in spodbujata cilje trajnostnega razvoja.


Minister dr. Cerar je na zasedanju mešane komisije poudaril, da “Slovenija beleži zmerno gospodarsko rast v zadnjih letih in omogoča varno okolje za investicije.” Želimo si okrepiti tako sodelovanje na poslovnem področju, možnosti se odpirajo na področju infrastrukture, energije, logistike, zdraviliškega turizma in visoke tehnologije.

Minister je pozdravil vzpostavitev arabsko-slovenskega poslovnega sveta, ki bo združil slovenska podjetja, ki že delujejo v ZAE. 


ZAE je, kot je poudaril minister Al Sayegh, država na križišču in omogoča dobre geografske povezave za trgovanje z regijo. Blagovna menjava med državama v letu 2019 je znašala 42 mio EUR, na trg ZAE izvozimo največ farmacevtskih izdelkov. Vrednost slovenskih investicij v ZAE v letu 2017 je bila 1,8 mio EUR, skupna vrednost neposrednih investicij ZAE v RS pa je konec leta 2018 znašala  54 mio EUR. 


Ministra sta ob koncu zasedanja podpisala Protokola Mešane komisije in pravnih aktov.