Skoči do osrednje vsebine

Poslanci potrdili, da je poroštveni zakon primeren za nadaljnjo obravnavo

V Državnem zboru Republike Slovenije je danes potekala razprava in glasovanje o primernosti poroštvenega zakona o gradnji drugega tira in tretje razvojne osi. Poslance Državnega zbora Republike Slovenije je nagovorila ministrica Alenka Bratušek.

Poslanci Državnega zbora Republike Slovenije so danes odločili, da je poroštveni zakon o gradnji drugega tira in tretje razvojne osi primeren za nadaljnjo obravnavo. Zakon o poroštvu Republike Slovenije opredeljuje obveznosti družbe 2TDK d.o.o. iz naslova kreditov in dolžniških vrednostnih papirjev, najetih oziroma izdanih za financiranje izgradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper. V zakonu so prav tako opredeljene obveznosti družbe DARS d. d. iz naslova kreditov in dolžniških vrednostnih papirjev, najetih oziroma izdanih za financiranje izgradnje dela 3. razvojne osi.S predlogom zakona se ureja podelitev državnega poroštva družbi 2TDK d.o.o. za financiranje projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper do skupne višine 417 milijonov evrov ter Družbi DARS d.d. za financiranje izgradnje dveh odsekov na 3. razvojni osi sever in izgradnje odseka na 3. razvojni osi jug v skupni vrednosti do 360 milijonov evrov. Za vse odseke, ki so vključeni v zakon, so že potrjeni investicijski programi.

Poslance Državnega zbora RS je pred razpravo nagovorila tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. »Zakon bo dokončno zaprl finančno konstrukcijo za dva pomembna projekta, ki smo jih uspeli končno premakniti iz mrtve točke,« je uvodoma poudarila ministrica in v nadaljevanju podrobneje poudarila pomembnost infrastrukturnih projektov, kot tudi prednosti, ki jih prinaša poroštveni zakon. Ko govorimo o projektu Divača-Koper, govorimo o pomembnem projektu za razvoj Luke Koper in s tem seveda celotnega slovenskega gospodarstva. Govorimo o možnosti za dodatna nova delovna mesta, o tem, da bomo za ljudi, ki danes živijo ob tej progi, izboljšali življenjske pogoje in govorimo tudi o projektu, ki bo zmanjšal naš ogljični odtis. Seveda je ob tem treba omeniti tudi pomembno geostrateško lego naše države, ki jo bomo s tem projektom še dodatno okrepili. Ko govorimo o tretji razvojni osi, govorimo o tem, da bo Koroška končno povezana z Ljubljano, govorimo o projektu, ki bo omogočil enakomeren oziroma bolj enakomeren razvoj cele države in seveda govorimo tudi o projektu za ljudi, saj Korošice in Korošci niste in niso tretjerazredni državljani in si zaslužijo enako primeren, enako dober dostop do svojega glavnega mesta in to preko Slovenije, ne preko sosednje Avstrije,« je povedala ministrica in ponovno poudarila, da bosta projekta s poroštvom prejela bistveno ugodnejša posojila.