Skoči do osrednje vsebine

Climathon Maribor 2019: Udeleženci predstavili kreativne idejne zasnove za mestno kolesarsko mrežo

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Globalnemu gibanju Climathon se je pri iskanju inovativnih rešitev za podnebne izzive v sodobnih urbanih okoljih letos pridružilo že več kot 135 mest z vsega sveta. Na Climathonu udeleženci v timskem duhu ob podpori strokovnih mentorjev kreirajo ideje za trajnostni razvoj mest, prijaznejših meščanom in okolju. V Mariboru je dogodek potekal že četrtič, in sicer v petek, 25. oktobra 2019, od 16. ure v Centru mobilnosti Maribor.

Maribor spada med globalne pionirje Climathon gibanja, prav tako pa je Maribor prvo mesto, ki je ta pomembni mednarodni dogodek gostilo v Sloveniji, in sicer ga od leta 2016 organizira in vodi EIT Climate-KIC coach Klemen Bizjak. Climathon na globalni ravni organizira EIT Climate-KIC, največja evropska iniciativa, ustanovljena s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (European Institute of Innovation and Technology – EIT), na lokalni ravni pa Inštitut za trajnostni razvoj in celostne rešitve – InTeRCeR v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Mariborsko kolesarsko mrežo in drugimi partnerji.

Climathon Maribor 2019

Dogodek, ki se ga je udeležilo 24 udeležencev, je povezoval in vodil Klemen Bizjak, Climate-KIC coach, krajša predavanja pa so pripravili štirje podjetniki in zagovorniki trajnostne preobrazbe mestne mobilnosti iz tujine: Adi Hirzer, produktni vodja v podjetju Bike Citizens iz Graza; James Armstrong, projektni asistent pri Evropski kolesarski zvezi; Bojan Rantaša, pobudnik kolesarskih akcij iz Skopja in lastnik podjetja To4ak, ter Federico Del Prete, vodja aktivne podružnice Legambici za promocijo kolesarjenja v Italiji ter velikega italijanskega združenja za okolje, Legambiente, avtor več knjig o urbanem kolesarjenju. Josip Rotar iz Mariborske kolesarske mreže je predstavil projekt Kolesarsko mesto in značilnosti kolesarske infrastrukture v Mariboru ter Sloveniji, v sklopu česar je udeležencem predstavil tudi dobre prakse iz tujine. Pred pričetkom timskega dela je dr. Kaja Pogačar, docentka na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo UM udeležencem podrobneje predstavila izziv.

V sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo so udeleženci oblikovali rešitve za vzpostavitev inovativnega mestnega kolesarskega omrežja ter iskali kreativne odgovore na vprašanja, kot sta: Katere kolesarske poti bi lahko označili kot primarne koridorje? Ali se da povezati vse mestne četrti v najbolj optimalno in smiselno celoto?

 Po aktivnem timskem delu so udeleženci, razdeljeni v tri skupine, pripravili pitch oz. predstavitev svoje rešitve, z namenom soustvarjati Maribor kot mesto urbane kolesarske mobilnosti. Zmagala je skupina Mavribor: pisano kolesarsko mesto, ki je na prepričljiv in izviren način predstavila svojo idejno zasnovo mestnega kolesarskega omrežja, vključujoč idejo o spletni aplikaciji in poti za tovorna kolesa.