Skoči do osrednje vsebine

Slovenija in ZAE za sodelovanje na področju umetne inteligence, gospodarstva in turizma

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je na delovnem obisku v Združenih arabskih emiratih, kjer bo v torek, 29. oktobra 2019 zvečer potekala slovesna otvoritev prvega veleposlaništva Slovenije v zalivskih državah. V času obiska slovenskega ministra poteka tudi prvo zasedanje Skupne komisije za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in ZAE.

Minister dr. Cerar se je na delovišču Expo2020 sestal z državno ministrico Reem Al Hashimy, ki se je z naklonjenostjo spominjala slovenskega paviljona na Expu v Milanu. Poudarila je, kako zelo cenijo, da je Slovenija odprla veleposlaništvo v Abu Dhabiju, ki bo pomembna vez za povezovanje obeh držav. 

Ob robu Dubaja raste prizorišče svetovne gospodarske razstave, Expo 2020, ki bo čez leto dni odprlo svoja vrata. Minister dr. Cerar je v ponedeljek z delegacijo obiskal gradbišče, kjer države gradijo nacionalne paviljone in država gostiteljica potrebno infrastrukturo za to veliko gospodarsko razstavo.

Minister dr. Cerar  je državni ministrici predstavil koncept slovenske predstavitve na Expu, ki bo paviljon iz lesa postavila na temo trajnostnega razvoja. Slovenija in ZAE sta državi partnerici v t.i. Zeleni skupini šestih malih držav, ki jo je leta 2009 vzpostavila Slovenija. Države skupaj opozarjajo na problematiko trajnostnega razvoja in pomena ohranjanja voda in čistega okolja. Ministra sta govorila tudi o boljši povezljivosti obeh držav in možnosti, da bi vzpostavili redno letalsko linijo iz ZAE v Slovenijo.

“Slovenija ima bogato tradicijo zdraviliščega turizma in neokrnjeno naravo, ki privlači goste iz vseh koncev sveta,” je dejal dr. Cerar in dodal, da bi redna letalska linija gotovo dala zagon turizmu gostom iz ZAE v Slovenijo in obratno. 

Z ministrico Hashimy sta govorila tudi o možnostih povezovanja strokovnjakov obeh držav na področju umetne inteligence. ZAE je edina država, ki ima ministra za umetno inteligenco, v kratkem pa bo vzpostavljen tudi študij umetne inteligence. Minister dr. Cerar je seznanil, da bo Slovenija prihodnji mesec dobila Unescov center za umetno inteligenco na Institutu Jozef Stefan ter da bomo zelo naklonjeni morebitnemu povezovanju raziskovalnih centrov. 

Minister dr. Cerar se bo jutri v Dubaju sestal z državnim ministrom za zunanjo politiko, zvečer pa bo v Abu Dhabiju odprl prostore novega veleposlaništva v ZAE.