Skoči do osrednje vsebine

Minister sprejel ameriško veleposlanico v Sloveniji

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes, 28. oktobra 2019, sprejel veleposlanico ZDA v Republiki Sloveniji Lyndo C. Blanchard.

Na srečanju sta govorila o sodelovanju med Slovenijo in ZDA na področju notranjih zadev in policije. Strinjala sta se, da je sodelovanje zelo dobro, med državama tudi ni večjih odprtih vprašanj.

Minister je v pogovoru z veleposlanico predstavil situacijo na področju migracij v Sloveniji in širši regiji Zahodnega Balkana. »Ne glede na povečanje nezakonitih prehodov državne meje, ki smo jih letos zabeležili že več kot 13.000, je situacija v Sloveniji stabilna in pod nadzorom,« je povedal Poklukar. Poudaril je, da ostajamo kredibilen partner v schengnu, ki z različnimi aktivnostmi zagotavlja nadzor zunanje schengenske meje na najvišji ravni, pri tem pa izpostavil pomembnost sodelovanja s sosednjimi državami, ki ga je ocenil kot dobrega.

V nadaljevanju pogovora sta se sogovornika dotaknila varnosti in sodobnih varnostnih izzivov. Strinjala sta se, da je potrebno najti skupen odziv na nove grožnje, predvsem tiste, ki jih prinaša digitalizacija in selitev delovanja na svetovni splet. Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje na področju policijskega sodelovanja med državama dobro in se še krepi. K temu pomembno prispevajo tudi izobraževanja in usposabljanja, ki jih ZDA ponujajo slovenskim policistom.

Veleposlanica je v pogovoru z ministrom pohvalila prizadevanja in aktivnosti Republike Slovenije na področju trgovine z ljudmi. Izrazila je zadovoljstvo, da je bila Slovenija ponovno uvrščena v prvo skupino držav, to je tiste, ki se najuspešneje soočajo s tovrstno problematiko. Minister je ponovil zavezanost k boju proti trgovini z ljudmi, ki se kaže tudi v tem, da je bila na MNZ oblikovana samostojna služba, ki se ukvarja s strateškimi vprašanji, povezanimi s tem pojavom.