Skoči do osrednje vsebine

Dvostranske politične konzultacije z Nemčijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V.d. generalne direktorice Direktorata za zadeve EU, veleposlanica Barbara Sušnik je danes v Berlinu opravila pogovore z generalnim direktorjem za zadeve EU na nemškem zunanjem ministrstvu Andreasom Peschkejem.
1 / 3

Sogovonika sta uvodoma izrazila zadovoljstvo nad tesnimi in razvejanimi odnosi med državama, ki jih nadgrajujejo številni obiski na najvišjih ravneh. Dodatno se sodelovanje v zadnjem času krepi tudi v okviru priprav na predsedovanje Svetu EU, kjer sta državi, skupaj s Portugalsko, v triu prihodnjih predsedstev. Nemčija bo predsedovala v drugi polovici leta 2020, Slovenija pa v drugi polovici leta 2021.

Sogovornika sta izmenjala tudi stališča glede aktualnih evropskih vprašanj. Strinjala sta se o nujnosti čim prejšnjega dogovora o novem večletnem finančnem okviru EU. Izrazila sta obžalovanje, da na oktobrskem zasedanju Evropskega sveta ni bila sprejeta odločitev o začetku pogajanj za članstvo Severne Makedonije in Albanije v EU ter se zavzela za ohranitev teme visoko na agendi.

V.d. GD Sušnik se je sestala tudi s pooblaščenko za odnose s članicami EU, čezmejno in regionalno sodelovanje na nemškem zunanjem ministrstvu veleposlanico Sibylle Sorg, s katero sta pregledali stanje implementacije programa slovensko-nemškega dialoga za obdobje 2019-2021 in izrazili zadovoljstvo nad zastavljenimi skupnimi projekti.