Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Pivec obiskala 50. sejem Narava - zdravje

Sejem Narava – zdravje, ki na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču poteka pod sloganom »Uživaj zdravo!« je obiskala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. Uvodoma je sodelovala na konferenci eNEET Rural Spodbujanje podjetništva in izboljšanje kvalifikacij populacije mladih, ki živi na podeželju in si v nadaljevanju ogledala sejem. Na sejmu se v dvorani kocka predstavlja tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ministrica dr. Pivec se je danes v sklopu Sejma Narava – Zdravje udeležila uvodnega dela mednarodne konference »Spodbujanje podjetništva in izboljšanje kvalifikacij populacije mladih, ki živi na podeželju«, ki je potekala v okviru projekta eNEET Rural. V svojem pozdravnem nagovoru je izpostavila pomen dogodkov, ki so namenjeni mladim na podeželju in izboljšanju njihovega položaja, njihovemu opolnomočenju. »Mednarodni projekt eNEET Rural je namenjen prav temu – uvajanju inovativnosti in uporabe tehnologij v kmetijstvu, ki mladim, ki niso več v izobraževalnem sistemu dajejo potrebna, nova orodja za boljšo usposobljenost za delo na podeželju. Še bolj pomembno pa se mi zdi, da projekt spodbuja vašo podjetniško žilico in tako povečuje zaposlovanje v kmetijskem sektorju podeželja« Nadalje je ministrica dr. Pivec izpostavila tudi, da slovenski podeželski prostor tvori 80 % Slovenije, zato v prihodnje razvoj podeželja nikakor ne sme in ne more biti predmet zgolj kmetijske politike, ampak se morajo na razvoju podeželja srečati in soočiti različne politike. »Te morajo zagotavljati takšne pogoje in infrastrukturo, da bo podeželje atraktivno, da bodo mladi želeli ostajati tam in še več, da se bodo želeli preseliti na podeželje, kjer bodo našli svojo možnost za življenje.« Poudarila je še, da so mladi na podeželju izredno pomembni, »zato je prav, da skupaj z nami soustvarjate takšne politike, ki bodo po vaši meri in bodo zadovoljile vaše potrebe. Resnično si želim mlade vključevati v vse možne oblike soustvarjanja različnih strateških in političnih vsebin in ukrepov. Zato mlade zelo podpiram in si želim, da sodelujemo tudi takrat, ko se vaše ideje zdijo revolucionarne in morda težko izvedljive. Ampak to je bolj pomembno, kot pa da mladi ostanete tiho.« 

Na delavnici v okviru srečanja so se predstavili tudi kandidati izbora Inovativni mladi kmet 2019, ki svoje dejavnosti predstavljalo tudi na razstavnem prostoru MKGP v dvorani kocka. Poleg njih smo za obiskovalce sejma na razstavnem prostoru pripravili tudi druge poučne vsebine. Glavno vprašanje, na katerega bomo skušali odgovoriti je »Zakaj postati kmet?«. Odgovor vam bodo pomagali poiskati mladi kmetje Zveze slovenske podeželske mladine, ki bodo predstavljali svoje izkušnje in delovanje. Dijaki Biotehniškega centra Naklo pa bodo povedali zakaj so se oni odločili za šolo, povezano s kmetijstvom in kako oni vidijo svojo prihodnost v kmetijstvu.

Na razstavnem prostoru bomo odgovorili tudi na vprašanji ali razumete označbe na živilih in kako vam označbe pomagajo in koristijo pri nakupu živil. Skozi ves sejemski dan na razstavnem prostoru potekajo delavnice, kjer se učimo uporabljati gozdne materiale za izdelavo šopka, raziskujemo gozdne živali in se učimo preživetja v naravi. Na zunanjem prostoru skupaj z Zavodom za gozdove predstavljamo kampanjo »Skrbno z gozdom«, z motorno žago izdelujemo umetnine, prikazujemo varno delo v gozdu, pečemo kostanj, ogledali pa si boste lahko tudi razstavo umetnice Irene Gayatri Horvat z naslovom V gozdu spominov. Sejem bo svoja vrata zaprl jutri, v soboto, 26. oktobra.