Skoči do osrednje vsebine

Dan suverenosti in 28. obletnica odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

Danes obeležujemo 28. obletnico dokončnega umika jugoslovanske armade iz Slovenije, dan suverenosti.

25. oktobra 1991 so se pod budnim očesom pripadnikov takratne slovenske milice in teritorialne obrambe na ladje v Kopru vkrcali še zadnji vojaki jugoslovanske armade in zapustili ozemlje Slovenije. Slovenski milici in teritorialni obrambi je bil zaupan nadzor umika vojakov iz Slovenije, pri čemer so se miličniki skupaj s pripadniki teritorialne obrambe še posebej izkazali. S svojo odločnostjo, mirnostjo in profesionalnim pristopom so kljub provokacijam jugoslovanskih vojakov preprečili morebitne incidente. Zato smo ponosni na takraten prispevek milice, teritorialne obrambe in civilnega prebivalstva, ki so v odločilnih trenutkih boja za Slovenijo pokazali enotnost in zavzetost za samostojno Republiko Slovenijo.

Odhod zadnjega vojaka agresorske armade s slovenskega ozemlja je v procesu osamosvajanja neizbrisno zaznamoval slovensko nacionalno samopodobo in se trdno zasidral v nacionalno zavest Slovencev. Tako je sam proces in vojna za osamosvajanje države eno izmed najpomembnejših obdobij v vsej zgodovini slovenskega naroda.

Danes obeležujemo spomin na zavzetost, uspeh in odločnost slovenskega naroda ter vseh tistih pripadnikov slovenske milice in teritorialne obrambe, ki so na ta dan pred 28 leti sodelovali v sklepnem dejanju oborožene obrambe v procesu osamosvojitve Slovenije.