Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra dr. Cerarja s predsednikom Mednarodnega kazenskega sodišča Chilejem Eboejem-Osujijem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je danes srečal s predsednikom Mednarodnega kazenskega sodišča Chilejem Eboejem-Osujijem.

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar s predsednikom Mednarodnega kazenskega sodišča Chilejem Eboejem-Osujijem

Sogovornika sta v pogovoru izmenjala mnenja o izzivih, delovanju in vlogi sodišč, predstavitvi pobude MLA (Mutual Legal Assistance) ter drugih aktualnih vprašanj s področja mednarodnega kazenskega pravosodja. V okviru tega je bila v ospredju predvsem pomembnost sodelovanja držav članic, tako glede zagotavljanja sredstev za delovanje sodišča, kot v obliki konkretnega sodelovanja pri pregonu zločinov in pomoči žrtvam.

Minister dr. Cerar je poudaril, da Slovenija ostaja trdna zaveznica Mednarodnega kazenskega sodišča, ki se bo tako v bilateralni kot multilateralni dejavnosti zavzemala za promocijo Mednarodnega kazenskega sodišča in vrednot Rimskega statuta. Izpostavil je dejstvo, da se Slovenija kot promotorka vladavine prava prav v času, ko sta globalno sodelovanje in mednarodne inštitucije izpostavljena vedno močnejšim kritikam in pritiskom, čuti še posebej zavezana poudarjati in zagovarjati vlogo Mednarodnega kazenskega sodišča. Ne samo zaradi njegovega delovanja v konkretnih primerih, temveč tudi kot simbola zavezanosti držav k boju proti nekaznovanosti in pregonu najhujših zločinov.

Predsednik Mednarodnega kazenskega sodišča Eboe-Osuji  je izrazil Sloveniji priznanje za njeno aktivno in stalno podporo delu Mednarodnega kazenskega sodišča ter jo označil za vzor drugim državam. Ob tem je ministra zaprosil za nadaljnjo podporo pri zavzemanju za članstvo novih držav, kakor tudi pri opozarjanju na pomembnost vloge Mednarodnega kazenskega sodišča v okviru agende EU.