Skoči do osrednje vsebine

To je kamen v mozaiku nove stanovanjske politike te države

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor Simon Zajc se je udeležil slavnosti ob polaganju temeljnega kamna za izgradnjo soseske Novo Brdo na Brdu v Ljubljani.

Minister je v otvoritvenem govoru poudaril, da je gradnja soseske Novo Brdo v Ljubljani »kamen v mozaiku, ki ga začenjamo sestavljati - novi stanovanjski politiki države, da bomo zagotovili najemniška stanovanja, uredili najemniški trg ter zagotovili to, kar ljudje od države in občin pričakujejo.«

S slovesno postavitvijo temeljnega kamna soseske Novo Brdo je Stanovanjski sklad RS danes začel gradnjo 498 javnih najemnih stanovanj v soseski Novo Brdo v Ljubljani. Stanovanja bodo predvidoma vseljiva v letu 2021, kar je del od 1500 najemnih stanovanj, ki jih sklad ali gradi ali kupuje in predstavljajo prvo stopnico do cilja 10.000 novih stanovanj.

Minister je na slovesnosti, ki so se je udeležili še državni sekretar Aleš Prijon, direktor Stanovanjskega sklada RS mag. Črtomir Remec, vice-guverner Razvojne banke Sveta Evrope (CEB) Tomáš Boček in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, izpostavil novi Stanovanjski zakon, ki je prav zdaj v javni obravnavi. Minister Zajc je dejal, da pripravljeni zakon zelo dobro naslavlja stanovanjsko problematiko v Sloveniji.

Kot najpomembnejše ukrepe za povečanje fonda javnih najemnih stanovanj je minister navedel uvedbo stroškovne najemnine in višanje sredstev za subvencije, ki se podeljujejo socialno šibkejšim najemnikom, omogočanje višje stopnje zadolževanja stanovanjskim skladom, državne bančne garancije za kredite, ureditev pogojev za ustanavljanje stanovanjskih zadrug in javno službo za najemniško upravljanje.