Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade: »Zahvala za vaše vztrajanje, ves trud in da lahko živimo z roko v roki«

Predsednik vlade Marjan Šarec je nocoj v Cankarjevem domu nagovoril zbrane na razglasitvi prejemnikov tradicionalnih nagrad slovenska gazela, ki jih družba Dnevnik podeljuje uspešnim slovenskim podjetjem. Na dogodku so med 18 nominiranimi podjetji najprej razglasili šest regijskih gazel, izmed teh šestih pa so nato razglasili še prejemnike zlate, srebrne in bronaste gazele. Zlata gazela je postalo podjetje Virs, d. o. o., srebrna Alpod, d. o. o. in bronasta MI elektronika, d. o. o.

Predsednik vlade je na začetku poudaril, da je prireditev izjemnega pomena za slovensko podjetništvo in gospodarstvo, saj gre ne le za priznanje, pač pa tudi in predvsem spodbudo podjetnikom za naprej. »Kajti brez uspešnega gospodarstva in podjetij ni denarja za vse drugo«, tega zavedanja pa je po mnenju predsednika vlade včasih premalo.

Poudaril je, da si vlada z ukrepi prizadeva biti v pomoč slovenskemu gospodarstvu in ob tem spomnil na davčno razbremenitev regresa, vendar je za takšne ukrepe vsakič znova potrebno zahtevno usklajevanje mnenj.

»Nekateri se zavedamo, da je podjetništvo tveganje. Vsak dan je treba sprejemati takšne in drugačne odločitve in ena napačna odločitev lahko povzroči verižno reakcijo in zaton podjetja. Zato je še toliko bolj pomembno, da podjetnikom podelimo priznanje, jim izkažemo čast, izrečemo zahvalo za vztrajanje in ves trud ter tudi za to, da lahko živimo z roko v roki in drug z drugim.«

Po besedah predsednika vlade je namreč ključno medsebojno razumevanje, vsako delo je treba ceniti, videti ne le sebe in se včasih znati vživeti tudi v druge.

Ob koncu je čestital organizatorjem za že 19. izvedbo slovenske gazele, zbranim v dvorani, prejemnikom priznanj in vsem, ki se trudijo na področju podjetništva in gospodarstva, pa je zaželel veliko poguma, smelosti in elana za nove podvige.

Ob robu

Slovenska gazela se podeljuje najboljšim hitro rastočim slovenskim podjetjem. Pri izbiri podjetij za slovensko gazelo si organizator prizadeva nagraditi tista, ki jih odlikujejo hitra rast, prilagodljivost in dinamična podjetnost. Po podatkih organizatorja so to najpogosteje majhna družinska podjetja, ki so s svojo inovativnostjo uspela najti tržno nišo. Projekt poteka od leta 1991, s šestimi regijskimi in državnim izborom pa je nadgrajen od leta 2001. V tem času se je uveljavil kot največji poslovni dogodek v Sloveniji z namenom spodbujati poslovno drznost, inovativnost in mednarodno uspešnost slovenskih podjetij. Družba medijskih vsebin Dnevnik je projekt sprejela pod svoje okrilje ob koncu leta 2005. Zlato gazelo je lansko leto prejelo podjetje Mebor iz Železnikov, ki izdeluje stroje in celovite avtomatizirane linije za razrez lesa.