Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar obiskal slovenske policiste v Srbiji

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes, 22. oktobra 2019, skupaj s podpredsednikom vlade in ministrom za notranje zadeve Srbije Nebojšo Stefanovićem na mejnem prehodu Preševo na meji s Severno Makedonijo obiskal skupne patrulje slovenskih in srbskih policistov.

Taka oblika sodelovanja med državama teče že od leta 2017. Minister Poklukar je poudaril, da je delo slovenskih policistk in policistov, ki pomagajo srbskim kolegom pri varovanju meje, uspešno. »Že več kot 100 policistov v 25. skupinah je prišlo v Srbijo in s to misijo tudi nadaljujemo.« 

Ministra sta govorila o stanju na zahodnobalkanski migracijski poti. Poklukar je predstavil stanje v Sloveniji. Tako smo letos zabeležili že več kot 12.800 nezakonitih prehodov državne meje, kljub temu pa slovenska policija učinkovito obvladuje migracije in varuje svojo zunanjo schengensko mejo. Ministra sta se pogovarjala tudi o tihotapljenju migrantov in organiziranem kriminalu, povezanim s tem, zato je še posebej pomembno učinkovito in tesno sodelovanje med policijama.

Ob tem je Poklukar poudaril, da slovenski policisti sodelujejo tudi z drugimi državami na zahodnobalkanski migracijski poti. »Sodelujemo na meji s Severno Makedonijo in Grčijo, v Srbiji, nenazadnje imamo oblike policijskega sodelovanja z mešanimi patruljami v Republiki Italiji in Republiki Hrvaški. S takimi oblikami bomo nadaljevali tudi v prihodnje,« je zaključil minister Poklukar.