Skoči do osrednje vsebine

Jutri odpira vrata jubilejni 50. sejem Narava - zdravje

Jutri na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču odpira vrata že 50. sejem Narava – zdravje. Na sejmu tudi letos aktivno sodeluje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – na razstavnem prostoru v dvorani Kocka bomo predstavljali naslednje teme: mladi kmetje, varna hrana in sheme kakovosti ter gozdarstvo. Pestro sejemsko dogajanje se bo sklenilo v soboto, 26. oktobra.

Izbira tematike mladih kmetov seveda ni naključna, kajti izboljšanje njihovega položaja ter zlasti privabljanje večjega števila mladih v to dejavnost so prioritete MKGP. Kot je že večkrat poudarila tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec je generacijska prenova sestavni del razvojne strategije slovenskega kmetijstva. MKGP s tega vidika že beleži viden napredek, kajti samo v obdobju obstoječe finančne perspektive 2014–2020 je bilo doslej podprtih približno 1.151 mladih prevzemnikov (v letošnjem letu 341).

Aktivnosti na razstavnem prostoru ministrstva (v dvorani Kocka) bodo tako usmerjene v predstavitev pomena poklica kmeta in ustvarjanja večjega zanimanja zanj zlasti med mladimi. Glavno vprašanje, na katerega bomo na razstavnem prostoru skušali odgovoriti je »Zakaj postati kmet?« Del razstavnega prostora bo tako namenjen Zvezi slovenske podeželske mladine (ZSPM), kjer bodo razstavljeni kmetijski rekviziti (traktor, bale sena ipd.). Med drugim bodo dijaki BIC Naklo obiskovalcem razložili, zakaj so se oni odločili za šolo, povezano s kmetijstvom in kako oni vidijo svojo prihodnost v kmetijstvu. K temu bodo svoja stališča dodali tudi predstavniki mladih kmetov, ki bodo na razstavnem prostoru z obiskovalci delili svoje izkušnje.

Druga pomembna tema MKGP na sejmu bo ravnanje z gozdovi. Zavod za gozdove Slovenije bo na notranjem in na zunanjem razstavnem prostoru predstavil promocijsko kampanjo »Skrbno z gozdom«. Kampanja je namenjena dvigu splošne kulture obnašanja v gozdu s ciljem ustreznega odnosa do lastnine. V ta namen bo na zunanjem prostoru potekal prikaz sečnje dreves, obiskovalci pa bodo vabljeni tudi h gozdnim delavnicam.

Cilj predstavitve tematike o varni hrani in shemah kakovosti je ozaveščanje potrošnika o učinkovitem sistemu zagotavljanja varne hrane (od vil do vilic) ter povečati stopnjo zaupanja v delo MKGP in Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Zato na razstavnem prostoru v ospredje postavljamo potrošnika in njegove pravice: varnost, obveščenost in izbiro. Skozi prvi dve temi bo predstavljeno delovno področje nadzora nad varnostjo hrane in označevanjem živil, ki ga izvaja UVHVVR, pod tretjo temo, izbira, pa predstavljamo sheme kakovosti s poudarkom na izbrani kakovosti Slovenije.

Sejem bo v petek, 25. oktobra obiskala tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec, ki se bo pb 10h udeležila mednarodne konference z naslovom »Spodbujanje podjetništva in izboljšanje kvalifikacij populacije mladih, ki živi na podeželju«. Dogodek je organiziran v sklopu projekta eNEET Rural, organizirata pa ga Zveza slovenske podeželske mladine ter Štajerski tehnološki park, potekal pa bo v Galeriji 2 na Gospodarskem razstavišču.

Po dogodku si bo ministrica tudi ogledala sejem Narava- zdravje.