Skoči do osrednje vsebine

Državna proslava ob dnevu reformacije

V sredo, 30. oktobra 2019, bo ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani državna proslava ob dnevu reformacije.
Govornik na odru in občinstvo med proslavo

Državna proslava ob dnevu reformacije 2017 | Avtor: Anže Malovrh STA

Slavnostni govornik bo predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan. Govoru bo sledil umetniški del proslave z naslovom Prebujenje.

Dan reformacije je za Slovence pomemben praznik, z njim namreč obeležujemo obdobje, v katerem smo dobili prve tiskane knjige; šele s tiskano besedo se lahko začne pravo kulturno popotovanje nekega naroda. Hkrati pa je to bilo obdobje upora proti vse večji dekadenci in pohlepu cerkvenih in posvetnih oblasti, klic po vračanju k pristnosti, skromnosti in iskrenosti, vračanje h koreninam.

Scenarist in režiser Jan Bilodjerič je na citatih iz zgodovinsko morda najpomembnejše slovenske knjige, Trubarjevega Katekizma, utemeljil kratko zgodbo, ki govori o najbolj temeljnih človekovih vprašanjih, ne glede na veroizpoved: od kod prihajam, zakaj sem tukaj in kakšen je smisel mojega življenja. Vsi ljudje smo soočeni s tegobami, občasnimi krizami, celo trpljenjem, in vsi potrebujemo upanje, vero v ta svet, nihče ne more živeti brez odnosov z drugimi, nihče brez korenin v lastni domovini: glavni lik bo skozi predstavo hodil po poti slehernika.

Osnovna nit zgodbe je prebujanje, znanstveni začetek vesolja in življenja, verski pogled stvarjenja človeka preko citatov iz Katekizma, prebujanje zavesti skozi dialoge med igralcema in plesalcema ter rast glasbe iz tišine do vrhunca. Tudi reformacija je bila, na slovenskih tleh popolnoma enakovredno drugim evropskim narodom, čas prebujanja.

Proslava je zastavljena zelo sodobno z uporabo avtorske glasbe, videa, animacije, plesa in gledališke igre, a kljub temu zelo minimalistično, kot vračanje h koreninam. Ekipa bo ustvarila majhen svet, ki bo poln slik in zvoka, ki bo lep in grd, vesel in žalosten, poln svetlobe, a na trenutke tudi temačen – takšen, kot je naš veliki Svet.

Nastopili bodo Tina Vrbnjak, Petja Labović, Vlado Novak, Neus Barcons Roca, Matevž Dobaj, OrkesteR Evolucija pod vodstvom Iztoka Kocena, Mirjam Jelnikar, Katice, Folklorna skupina Tine Rožanc in AFS France Marolt v koreografiji Luke Kropivnika in drugi. Avtor glasbe je Klemen Bojanovič, kostumografinja Slavka Pajk, oblikovalec svetlobe Sašo Bekafigo, video sta pripravila Den Baruca in Jan Bilodjerič, koreografijo so si zamislili Neus Barcons Roca, Matevž Dobaj in Mojca Kasjak.

Prireditev bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na I. programu Televizije in I. programu Radia Slovenija ter na spletnem portalu RTV Slovenija.