Skoči do osrednje vsebine

Poklukar v Beogradu: Odnosi med državama so odlični

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je danes, 21. oktobra 2019, v Beogradu srečal s podpredsednikom vlade in ministrom za notranje zadeve Srbije Nebojšo Stefanovićem. Strinjala sta se, da sta Srbija in Slovenija prijateljski državi in da so medsebojni odnosi odlični. To tesno partnerstvo se odraža tudi v dobrem sodelovanju med obema ministrstvoma in policijama. »Tako sva se z ministrom strinjala, da na našem področju dela nimamo večjih odprtih vprašanj,« je v izjavi za javnost po srečanju povedal minister Poklukar.

Z ministrom sta med drugim govorila tudi o migracijah in situaciji na zahodno-balkanski migracijski poti. Soglasno ugotavljata, da se države na tej poti soočajo s povečanim številom nezakonitih migracij. Minister Poklukar je povedal, da je slovenska policija na meji s Hrvaško letos obravnavala že več kot 12.800 nezakonitih prehodov državne meje. To predstavlja kar 70-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Izpostavil je, da kljub zahtevnim razmeram slovenska policija svoje delo opravlja učinkovito in se uspešno sooča z migracijskim pritiskom.

Ob tem je minister Poklukar poudaril, da se enako pričakuje tudi od ostalih držav na tej poti, obenem pa pohvalil prizadevanja in delo srbske policije pri preprečevanju nezakonitih migracij. »Iz lastnih izkušenj se namreč zelo dobro zavedamo, da gre za zahtevno nalogo, ki terja maksimalne napore varnostnih organov,« je povedal minister Poklukar in dodal, kako pomembna je medsebojna pomoč pri reševanju te problematike. O tem se je Slovenija lahko tudi sama prepričala v letih 2015 in 2016. »Zato smo se nemudoma odzvali prošnji srbskega notranjega ministrstva za napotitev naših policistk in policistov v Srbijo,« še dodaja minister.  V ta namen je bilo do sedaj na srbsko–bolgarsko mejo napotenih že 98 slovenskih policistov.

Ministra sta govorila tudi o procesu približevanja Srbije EU. Pri tem je minister Poklukar poudaril, da ima Srbija v Sloveniji pomembnega partnerja, ki je pripravljen ponuditi pomoč tako v okviru twinning projektov kot v obliki različnih študijskih obiskov in delavnic. Prenos znanja in izkušenj poteka tudi v okviru razvojne pomoči Republike Slovenije, in sicer preko Centra za evropsko prihodnost.

Ob koncu se je minister Poklukar svojemu srbskemu kolegu ministru zahvalil za konstruktiven pogovor. Obisk bosta nadaljevala jutri, 22. oktobra 2019, na mejnem prehodu Preševo, kjer se bosta srečala s skupnimi policijskimi patruljami slovenskih in srbskih policistov.

Ob robu obiska se je minister Poklukar sestal tudi s slovenskim veleposlanikom v Srbiji Iztokom Jarcem in slovenskim policijskim atašejem v Srbiji Davorjem Pešićem.