Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Jernej Pikalo: "Vrednote športa in olimpizma so tiste vrednote, ki so ključne za vsako zdravo družbo."

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V Grand hotelu Bernardin v Portorožu med 21. in 23. oktobrom potekajo Dnevi Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez. Gre za konferenco, na kateri različni deležniki v športu naslavljajo stanje športa v Sloveniji. Med drugim bo govora o razvoju športa za vse, kariernem razvoju športnikov, povezovanju gospodarstva in športa, predstavljeni pa bodo tudi kandidati za nastop na OI v Tokiu.

V ponedeljek, 21. oktobra, se je dogodka udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. V uvodnem nagovoru je minister med drugim poudaril, da so vrednote športa in olimpizma tiste vrednote, ki so ključne za vsako zdravo družbo. »Športniki nam kažejo, da nas trud in trdo delo peljeta naprej in da je za uspeh posameznika potrebna tudi ekipa. V športu bližnjic ni.«

V nadaljevanju je minister dr. Pikalo sodeloval na okrogli mizi, kjer so sogovorniki spregovorili o doseganju ciljev Nacionalnega programa športa v RS 2014 – 2023. Minister je glede izvajanja nacionalnega programa športa dejal, da lahko imamo še višje ambicije in vedno obstajajo možnosti, da naredimo še več. Poudaril je, da je Zakon o športu, ki je bil sprejet leta 2017, sedaj v izvajanju. Izzivi, s katerimi se pri tem soočamo, so zlasti na področju informatizacije športa, delovanja nacionalnih panožnih športnih zvez, financiranja športa s strani lokalnih organizacij ter urejanja statusa športnikov učencev. »Na ministrstvu probleme in zastoje pospešeno odpravljamo.«

Glede financiranja športa je minister dejal, da poskušamo v skladu z možnostmi dvigovati javna sredstva za šport. Dodal je, da se je program Zdrav življenjski slog v skladu s predvidenim načrtom v tej finančni perspektivi iztekel, bomo pa preverili možnosti za podaljšanje programa do začetka nove finančne perspektive.

Na okrogli mizi je minister med drugim spregovoril še o postopkih razdeljevanja javnih sredstev v športu, ki so trenutno preveč zapleteni. Dejal je, da bo s poenotenjem informatizacije športa to razdeljevanje bolj preprosto in bolj transparentno.